Annons

Annons

Ljuvlig mandelkaka med rabarber

En härlig kaka med massor av rabarbersmak! Kombinationen med hemgjord glass, sötsyrlig kompott och en saftig mandelbotten gör den till något alldeles extra!


mandelkaka-med-rabarber

Här får du recept på en läcker mandelkaka med rabarberkompott och hemgjord glass!

TESTA OCKSÅ: Lyxig marängtårta med rabarber

• 1 kaka, ca 12 bitar

150 g sötmandel
1 bittermandel
2 ½ msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker

Rabarberkompott
400 g rabarber
1 ½ dl socker

Rabarberglass
2 ägg
200 g färskost, typ philadelphia
1 ½ dl florsocker
2 dl vispgrädde

Annons

TESTA OCKSÅ: Rabarberpaj i portionsformat

Garnering
ca 5 dl färska jordgubbar

1. Kompott: Skär rabarbern i mindre bitar, ca 8 dl. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Värm upp på svag värme så att de saftar sig, och låt därefter sjuda i någon minut utan att de går sönder. Ställ åt sidan att kallna eller kyl i kallt vattenbad.
2. Glass: Dela äggen och lägg vitorna i en absolut ren bunke. Rör ner gulorna i philadelphiaosten. Vispa vitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa till en blank och styv massa. Vispa grädden för sig och vänd ner i färskostsmeten. Vänd ner marängsmeten och hälften av rabarberkompotten och rör om varsamt tills allt blandats väl.
3. Klä en avlång bakform,  ca 1 ½  liter, med plastfilm. Häll glassmeten i formen och djupfrys ca 6 timmar.
4. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund form, ca 27 cm i diameter, gärna en så kallad kaiserform med låga sluttande kanter och löstagbar botten. Det går också bra med en vanlig rund bakform.
5. Mal mandel och bittermandel. Vänd ner potatismjöl och bakpulver.
6. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt den malda mandelblandningen och rör varsamt samman till en slät smet.
7. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen innan den stjälps upp att kallna på smörpapper.
8. Vid servering stjälps glassen ur formen och skärs upp i skivor. Lägg skivorna ovanpå kakbottnen och ringla över den sparade rabarberkompotten. Toppa med färska jordgubbar.

Gilla Allers på Facebook

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...