Annons

Annons

Lyxig pizza med skinka och ädelost

Överraska med hemlagad och gör den lite extra lyxig med smulad gorgonzola på toppen!


Lyxig-pizza

Pizza med gorgonzola

• 4–5 pers • 30 min+ jäsning

Pizzadeg

25 g jäst
2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning

2 stora purjolökar
2 msk smör till stekning
1/2 tsk timjan
salt och peppar
200 g körsbärstomater
200 g gorgonzola el annan ädelost
100 g kallrökt skinka i tunna skivor
ca 20 svarta oliver
2–3 msk olivolja

Annons

Servering
Sallad

1. Rör ut jästen med det fingervarma vattnet i en bunke. Tillsätt olja, salt och vetemjöl. Knåda degen i 10 minuter och låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
2.  Strimla den vita och ljusgröna delen på purjolöken och fräs det mjukt i smör utan att det får färg. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Dela degen i ett par bitar om du vill göra småpizzor. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg över på en bakpappersklädd plåt.
5. Halvera tomaterna och fördela tillsammans med purjolöken över pizzorna. Smula över gorgonzolan. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
6. Ta ut pizzorna och lägg på bitar av skinka och oliver och ringla över olja. Grädda i ytterligare 3–5 minuter.
7. Servera pizzan med en sallad.

Har du ont om tid?
Använd kyld smördeg på rulle i stället för att göra egen pizzadeg.

Av Margareta Natt och Dag Bild: Ralph Månsson

Fler recept!

Spännande minipizzor med svamp och potatis
Välfyllda portionspizzor på tortillabröd
Pizza med två olika fyllningar



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...