Annons

Annons

Lyxig varmrätt med torskrygg till nyår

Ugnsstekt torskrygg, räkfylld cannelloni, smörstekt fänkål och en mustig buljong – vilken underbar festmat!


Lyxig huvudrätt med torsk till nyår recept

Satsa på en lyxig huvudrätt med torsk och cannelloni fylld med räkor till nyår. Receptet får du här!

RECEPT: Lyxig förrätt med västerbottensost och löjrom

Lyxig huvudrätt med torsk till nyår – recept

Recept på en lyxig huvudrätt med torsk och räkor till nyår. Riktig god festrätt där torskrygg får sällskap av en räkbuljong samt en cannelloni fylld med färskost och räkor. Här får du en nyårsmeny med fisk – förrätt, varmrätt och dessert – för dig som vill satsa på en hemlagad festmeny till nyårsafton.

Annons

• 4 pers • 1 tim och 30 min

DESSERT: Parfait med passionsfrukt

500 g torskrygg
800 g hela räkor (skal till buljong, ca 200 g kött till cannellonin)
1 stor fänkål, ca 450 g

Buljong
räkskalen
1 liten morot
1 liten palsternacka
¼ liten rotselleri
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
matfett till stekning
½ dl tomatpuré
salt och peppar
4 dl vitt vin, ev alkoholfritt
1 liter vatten

Räkcannelloni
de skalade räkorna, ca 200 g
de grova stjälkarna på fänkålen
200 g naturell färskost
4 färska lasagneplattor à ca 10×15 cm
ca 25 g smör

Garnering
ev några handskalade räkor

1. Buljong: Skala räkorna. Skala rotfrukter, lök och vitlök och skär i mindre bitar. Fräs rejält i matfett tillsammans med räkskal och tomatpuré. Salta och peppra. Häll på vinet, låt koka i 5 minuter och häll sedan på vattnet. Låt småkoka i 30 minuter. Sila buljongen, reducera sedan utan lock tills ca 4 dl återstår. Då får du en kraftig och fin räkbuljong med mycket smak.
2. Cannelloni: Hacka räkorna grovt, spara gärna några till garnering. Skär av stjälkarna på fänkålen och hacka fint. Blanda med färskosten. Salta och peppra.
3. Lägg ut lasagneplattorna och fördela fyllningen ovanpå, rulla ihop. Lägg i en liten ugnsform så att cannellonin ligger tätt. Hyvla över smöret och täck med folie. Vid servering, tillaga i mitten av ugnen på 125° i ca 20 minuter. Ha folie ovanpå så blir pastan inte hård utan ångad av värmen och smöret.
4. Dela resten av fänkålen i klyftor och stek mjuka 5–10 minuter i stekpanna med matfett, salt och peppar.
5. Torsken halstras först i stekpanna och tillagas sedan färdig i ugnen på 125° tills innertemperaturen är ca 52°. Servera i en djup tallrik med cannellonin och buljongen.

Sandra tipsar!
Att tillaga fisken på en låg temperatur ger ett jämnare och saftigare resultat.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin

Se alla våra 3-rättersmenyer

nyarsmiddag


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/