Annons

Annons

Nattjästa briocher


Nattjästa briocher

● ca 20 st

20 g jäst

1/2 dl mjölk

4 ägg

3 msk socker

1/2 tsk salt

ca 7 dl vetemjöl special

250 g rumsvarmt smör eller margarin

Pensling

1 ägg

1. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker och salt. Tillsätt sist 6 dl av mjölet och arbeta degen väl, i maskin ca 10 minuter, för hand något längre.

2. Klicka ner matfettet, lite i taget, och arbeta degen slät mellan varje tillsats. Tillsätt sist eventuellt den sparade decilitern mjöl och arbeta åter degen slät. Den ska vara ganska lös.

3. Låt degen jäsa kylskåpskallt i en oljad bunke över natten. Täck bunken med plastfilm.

4. Nästa morgon: Pensla veckade bakformar, typ musselformar, med rumsvarmt matfett. Nyp bitar av degen, rulla till runda bollar och lägg dem i formarna. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 1 timme.

5. Sätt ugnen på 250°.

6. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Tips!

Tryck in lite grovhackad mörk choklad i några av degbitarna innan de rullas till runda bollar – vips har du även söta bullar av samma deg! Vill du lyxa till det ytterligare, tryck även ner en bit mandelmassa i mitten på bullarna innan de ställs att jäsa.

Av Irene Ingelmark   Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…