Annons

Annons

Lussebullar med kardemumma

Klassiskt recept på goda lussebullar med härlig smak av saffran och kardemumma!


Lussebullar med kardemumma och saffran

Ljuvligt goda lussebullar med smak av kardemumma och saffran!

● ca 35 st

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl vit sirap
2 kuvert saffran à 0,5 g
½ tsk salt
1 ½ tsk nystött kardemumma
150 g rumsvarmt smör eller margarin
14–15 dl vetemjöl

Garnering
russin
1 ägg
1 krm salt
1 msk vatten

Annons

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt ägg och sirap.
3. Stöt saffranet tillsammans med saltet och tillsätt det i bunken. Stöt sedan kardemumman och tillsätt den.
4. Klicka ner matfettet och tillsätt vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
6. Skär upp degen i mindre bitar och forma dem till ca 35 lussebullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
7. Tryck varsamt ner russin i de färdigjästa bullarna.
8. Vispa samman ägg, salt och vatten lätt till penslingen. Pensla blandningen över bullarna.Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/