Annons

Annons

Saffransrutor med god smak av mandel

Baka läckra lussebullar med härlig smak av mandel. Och när du gör dem på det här sättet i en långpanna blir de extra saftiga!


Lussebullar i långpanna recept

Baka enkelt lussebullar i långpanna med vårt recept!

RECEPT: Lussebullar med apelsin och mandel

Lussebullar i långpanna – recept

Recept på extra saftiga lussebullar med mandelmjöl och hackad mandel – samt utan kesella. Du bakar enkelt lussebullarna i långpanna! Med härlig smak av saffran, mandel och kardemumma blir det härliga saffransbröd att njuta av till fikat i jul.

Annons

RECEPT: Världens godaste lussebullar

• ca 18 bitar

3 dl mjölk
2 dl mandelmjöl
½ finriven bittermandel
1 kuvert saffran, 0,5 g
2 krm salt
25 g jäst för söta degar
75 g rumsvarmt smör eller margarin
¾ dl vit sirap
1 ägg
½ tsk nystött kardemumma
7 ½–8 dl vetemjöl

Glutenfria lussebullar? Då hittar du ett recept här!

Garnering
1 ägg
pärlsocker
hackad sötmandel

1. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt mandelmjöl och bittermandel. Stöt saffranet med saltet till ett fint pulver och tillsätt i kastrullen.
2. Smula jästen i en degbunke. Värm upp mjölkblandningen under omrörning till fingervarm temperatur, häll den över jästen och rör om tills jästen är upplöst.
3. Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, ägg och kardemumma.
4. Blanda sist ner 6 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät deg. Täck med en bakduk och låt degen vila i bunken i ca 30 minuter.
5. Blanda ner det sparade vetemjölet i degen, eller så mycket att degen blir smidig men ända ganska vek efter att den knådats.
6. Klä en liten långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper eller smörj den med lite matfett. Klicka ut degen och tryck sedan ut den, med vattensköljda händer, till en jämntjock degplatta. Markera rutor genom degen med en degskrapa. Låt brödet jäsa till knappt dubbel storlek, ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
7. Pensla det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandel.
8. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 18–20 minuter. Bryt brödet i rutor vid servering.

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/