Annons

Annons

Jonatan kämpar mot barnprostitution i Indien

De säljs på bordeller och tvingas in i barnprostitution i Indien – vissa flickor så unga som i lågstadieåldern. För Jonatan Alfvén har det blivit en livsuppgift att genom organisationen Love Nepal rädda så många flickor som möjligt. En organisation som hans föräldrar grundade.


Jonatan Alfvén bekämpar barnprostitution i Indien.

Jonatan Alfvén bekämpar barnprostitution i Indien genom organisationen Love Nepal.

Organisationen Love Nepal räddar flickor från bordeller

Han stod framför den stora betongbyggnaden och tittade upp. Där fanns fönster med järngaller och han kunde se två små händer sticka ut genom ett av fönstren. Det var i januari i år och 24-årige Jonatan Alfvén befann sig i Indien, i ett av Delhis större bordellområden.

Annons

– Bordellerna är som fängelsehålor, säger Jonatan. Och där sitter flickor bakom lås och bom…

Jonatan är tillfälligt hemma i Sverige och han berättar om sitt engagemang i den ideella organisationen Love Nepal som arbetar för att rädda flickor från barnprostitution. Främst handlar det om flickor från fattiga familjer i Nepal som sålts och nu hålls fångna på bordeller i Indien.

Läs också: Mammas samlarmani förstörde min barndom

– Det är det här jag kommer att jobba med tills jag blir gråhårig, säger Jonatan med beslutsamhet i rösten.

Han kisar lite med ögonen, lutar sig tillbaka och konstaterar sedan:

– Stundtals är det sjukt tufft med mycket tårar och mardrömmar. Men trots allt mörker, att få se allt ljus… Det är värt allt.

Flickor kidnappas och säljs

Det hela tog sin början 2009 då Jonatans pappa Mikael, på resa i Asien, fick höras talas om att det fanns mängder av bordeller i Indien med flickor så unga som i lågstadieåldern – flickor som sålts av sina föräldrar eller kidnappats av hallickar. Vetskapen blev svår att skaka av sig och Mikael, tillsammans med hustrun Ing-Marie, kände att något var tvunget att göras. Kort därefter grundade de Love Nepal.

– Jag minns det, när pappa kom hem efter den där resan, berättar Jonatan. Men jag var 17 år då. Det gick in genom ena örat och ut genom det andra.

Love Nepals barnhem

Han gör en kort paus och förklarar sedan att han själv började engagera sig på riktigt 2012, efter att han för första gången besökt Nepal och Katmandu där Love Nepal byggt upp ett antal barnhem där de flickor som räddats från sexhandeln får en framtid.

Läs också: Barndomens skräckupplevelse har präglat Maria hela livet

– Innan dess hade jag varit måttligt intresserad, men på flyget hem tänkte jag: Jonatan, du har världens chans. Dina föräldrar har grundat det här och du kan vara med och rädda flickors liv.
Jonatan ler när han lägger till:

– Det var då jag bestämde mig – och jag började leva mer för andra än för mig själv. Det är det bästa beslut jag har tagit. Jag tror att mycket av en bestående lycka sitter i att göra något för andra.

Kastsystemet ett stort problem

Jonatan tycker att kastsystemet som finns i Indien och Nepal är ett stort problem. Plus den ofta skeva kvinnosynen.

– Föds du kastlös kommer du troligen att vara förtryckt hela ditt liv och många hamnar inom sexhandeln just för att de fötts kastlösa. Att prata med en kastlös, det går inte. Då blir du oren. Men att våldta går…
Jonatan skakar på huvudet och fortsätter sedan:

Läs också: Jenny räddade Sofie ur våldtäktsmannens strypgrepp

– Vi fokuserar på att rädda så många flickor som möjligt samtidigt som vi försöker lösa grundproblemet. Det är svårt att prata om kastlösa med en högkastig – men vi jobbar med att lyfta frågan, bland annat politiskt. I går blev jag inbjuden till Indiens ambassadör här i Sverige, vi har även varit i riksdagen, besökt UD, träffat Nepals förra premiärminister och ett gäng andra ministrar.

Hela familjen Alfvén är involverad i organisationen – Jonatan, hans föräldrar och syskon Natanael, Evelina och Johannes – men just nu är det främst Jonatan och Johannes som arbetar på plats i Nepal och Indien.

– I dag driver vi sju barnhem där barnen får kärlek, mat, utbildning och en framtid – den framtid de blev bestulna på. Jag är där nere nästan hela tiden, mest i Nepal nu. Men till hösten hoppas jag kunna flytta till Indien.

Läs också: Min dotters barndom var nära att bli som min egen

Besökt olika bordellområden

Jonatan har själv vid två tillfällen besökt olika bordellområden i Indien. Innan det första besöket hade han byggt upp en bild av hur det skulle vara.

– Men det blev en chock ändå. När man ser åttaåriga flickor på balkongerna… Det var en väldigt rå verklighet.

Jonatan berättar att det är farligt att ta sig in på bordellområdena, särskilt om man har för avsikt att rädda flickorna eller ge dem pengar så att de ska kunna rymma.

– Man måste lura sig in som kund, annars blir man bortförd av beväpnade vakter.

Flickorna spärras in på bordeller.

Flickorna spärras in på bordeller.

Låtsades vara sexköpare

I januari tog han sig in tillsammans med sin bror och en lokal medarbetare.

– Det var livsfarligt. Men vi tog risken och låtsades vara sexköpare. Vi var tvungna, för att kunna berätta om hur det ser ut.

Han beskriver hur de gick genom en trång betongkorridor och kom fram till ett slags väntrum. Där låg och satt 20–30 flickor i femtonårsåldern.

– En kom fram och började ta på mig. Jag tog fram en peng och gav den till flickan, sedan tog hon mig med till ett litet rum en våning upp.

Läs också: Jag sålde sex efter skolan

När flickan hade låst dörren förklarade Jonatan att han inte var där för att köpa sex, utan bara för att prata med henne.

– Den blicken… Det fanns inte i hennes värld att någon skulle komma i gott syfte.

De pratade om hennes familj och hon berättade att hon hade varit på bordellen i ett år.

– När jag skulle gå sa hon: Kan du inte komma tillbaka, Jonatan? I morgon? Vi har inte fått henne fri än. Det är väldigt svårt. Och nu fick jag nyss höra från en kontakt att hon troligtvis blivit såld till en annan bordell… Men vi ger oss aldrig.

Polisen gör razzia på bordeller

Fritagningarna från bordellerna brukar gå till på olika sätt. Jonatan berättar att det bästa sättet är att få kontakt med flickorna, och få föräldrarnas namn. Sexhandel är olagligt, och om föräldrarna signerar ett papper på att de vill ha tillbaka sin dotter så gör polisen en razzia på bordellen. Problemet är bara att ofta vill inte föräldrarna kännas vid sina döttrar efter att de har blivit bordellflickor.

– Men bara de skriver på papperet så tar vi hand om flickorna när de har blivit fria. Vi har en jätteduktig indisk medarbetare som arbetar med det här.

Jonatan betonar att detta är det vanligaste och minst farliga sättet när det gäller att få loss flickorna från bordellerna. Det går också att lämna visitkort och pengar i smyg.

Läs också: Lara tvingades bo i ett hönshus som barn

– Vissa flickor har hoppat från andra eller tredje våningen och själva flytt.

Mycket korruption

Jonatan konstaterar att polisen tyvärr inte är särskilt samarbetsvillig. Korruptionen är hög.

– Man kan gå ut från ett hotell i centrala New Delhi och två, tre kilometer bort finns bordeller helt öppet, säger han med frustration i rösten. Där står unga flickor i vartenda fönster och nedanför går män och tittar upp. Där finns så fruktansvärt mycket män, och så många flickor är fast. Att det här sker i en stor demokrati… att det får fortgå. Det är helt orimligt. Vi måste göra omvärlden medveten.

Jonatan gör en kort paus, men så fortsätter han med ett leende:

– Det känns fantastiskt att kunna göra flickornas röster hörda.

Hittills har drygt 600 flickor fritagits från olika bordeller och de bor nu på Love Nepals barnhem.

Hittills har drygt 600 flickor fritagits från olika bordeller och de bor nu på Love Nepals barnhem.

600 flickor på Love Nepals barnhem

Och i all tragik finns de positiva historierna om flickor som fått chansen till ett nytt liv. Hittills har drygt 600 flickor fritagits från olika bordeller och de bor nu på Love Nepals barnhem. Jonatan berättar om Sapana, en flicka från en fattig nepalesisk familj. Hon var 14 år när en släkting lurade med henne till en gränsbordell, på gränsen mellan Nepal och Indien.

– Det är ett försteg till de större bordellerna, förklarar Jonatan. Där bryts flickorna ner, de torteras.

Läs också: Mitt äktenskap var som en skräckfilm

Sapana hölls därefter fånge i fyra år på en bordell i Indien.

– Men till slut var hon så hjärntvättad att bordellmamman började lita på Sapana och lät henne gå ut och köpa frukt till de andra, fortsätter Jonatan.

Utstött bordellflicka

När kocken på bordellen, även han från Nepal, såg det gav han Sapana pengar och uppmanade henne att fly.

– Hon lyssnade på kocken, säger Jonatan med ett leende. Hon åkte hem till sin by igen. Och genom våra kontakter i byarna fick vi kontakt med henne och hon kom till ett av våra barnhem. I hembyn sågs hon som en bordellflicka och ingen ville prata med henne…

Jonatan lutar sig fram och säger sedan entusiastiskt:

– Det här var 2012. Sapana arbetar för oss nu. Så många flickor har gått från det mörkaste av mörker till att ha en framtid. Det är det som gör att man orkar jobba med det här. Vi blickar framåt och hoppas kunna rädda fler flickor. Det finns en kraft i ljuset som övervinner mörkret.

Text: Lina Norman
Bild: Stefan Nilsson och privat

Läs mer om den ideella organisationen Love Nepal här! 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/