Annons

Annons

Lotta Engberg: Jag saknar inte kärleken

Lotta Engberg trivs 
med livet. Två år efter skilsmässan har hon 
gått in en ny fas i sitt liv. ”Barnbarnsfasen” kallar hon den eftersom hon inom loppet av ett år 
och tio månader fick 
fem barnbarn. Och 
trots att hon numera 
är singel och bor själv 
i sitt nya hem känner 
hon sig aldrig ensam.


Lotta Engberg: ”Jag är mormor ut i fingerspetsarna”

Den älskade flygeln har hängt med i alla flyttar sedan början på 90-talet.

För nionde sommaren i rad leder Lotta Engberg det populära allsångsprogrammet Lotta på Liseberg i TV4. Allers åkte hem till den folkkära artisten i Olofstorp utanför Göteborg för en liten pratstund om programmet, karriären och livet i största allmänhet.

Annons

– Jag hoppas ni gillar matjessill, säger hon när vi stiger in genom dörren till hennes hus som ligger på en höjd med fantastisk utsikt över Lerjedalen.

Här bor hon sedan 2015 med sina hundar, golden retrievertikarna Alice, 6,5 år, och Ellen, 8,5 år.
På matbordet i vardagsrummet har hon dukat upp en härlig sommarlunch med sill, potatis, gräslök och gräddfil. Rummet domineras av en stor vit flygel där hon brukar sitta och komponera nya sånger.

– Vi brukar alltid ha våra planeringsmöten inför Lotta på Liseberg hemma hos mig och då har det blivit en tradition att vi äter matjessill och potatis. Jag tyckte att det passade även i dag när ni kom, säger hon och ber oss slå oss ner runt bordet.

14:e säsongen

Det är den 14:e säsongen som Lotta leder allsången på Liseberg. De första fem åren sändes inte i tv. Hon börjar därmed bli en av de allsångsledare som har hållit på längst.

– Några har jag till och med gått om. Lasse Berghagen höll i Allsång på Skansen i tio år, säger hon.
Men hon har en bit kvar till Bosse Larsson som ledde Allsång på Skansen mellan 1974 och 1993.

– Även om jag är huvudpersonen i programmet känner jag mig inte som det. Jag är så fokuserad på att publiken ska må bra och på att ta hand om artisterna så att de känner sig välkomna. För mig handlar det mer om dem än om mig.

Läs också: Här är artisterna som gästar Lotta på Liseberg

Lotta trivs som allsångsledare och har absolut inga planer på att sluta.

– Visst, jag är i grunden soloartist, men jag har egentligen aldrig velat vara det. Jag trivs bäst när jag får sjunga och spela med andra, säger Lotta och berättar att det var nära att hon i stället hade blivit polis.

– Jag hade nog blivit en ganska trevlig polis, säger hon och skrattar. Det var under en period när jag tvivlade på om jag verkligen skulle kunna lyckas som sångerska som jag funderade på att söka in på Polishögskolan. Men när min musiklärare hörde om mina planer skällde han ut mig och sa att det hade varit ett fruktansvärt slöseri med min talang.

Genombrott 1987

Det är mycket troligt att Lotta hade kunnat bli Sveriges absolut trevligaste polis, men då hade vi också gått miste om en artist som nu har glatt svenskarna i flera årtionden.

Efter det stora genombrottet med vinnarlåten Fyra bugg & en coca cola 1987 har hon ställt upp i Melodifestivalen ytterligare sex gånger, senast 2012 med Don’t let me down som hon sjöng tillsammans med Christer Sjögren.

– Jag har också varit med och körat flera gånger. Bland annat två gånger i Eurovision Song Contest. Det är mycket möjligt att jag ställer upp på nytt i 
Melodifestivalen, men i så fall blir det inte som soloartist utan tillsammans med någon annan, som när jag 2000 sjöng Vem é dé du vill ha tillsammans med Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen.

Efter att vi ätit upp och Lotta dukat av sätter hon sig vid flygeln och börjar passande nog spela psalmen Den blomstertid nu kommer.

– Den här flygeln har följt med mig genom alla flyttar jag har gjort sedan jag köpte den i början av 1990-talet. Den vill jag inte vara utan.

Den står vid fönstret mot trädäcket och utsikten över Lerjedalen. Hit flyttade Lotta för två år sedan efter skilsmässan från musikern och musikproducenten Anders Ehlersen som hon var gift med i 16 år.

– Huset var nybyggt när jag flyttade hit, men jag fick möjlighet att påverka lite detaljer på slutet så att jag fick det som jag ville ha det, berättar hon.

Byggde bastu

Från sitt vardagsrum har hon en vidunderlig utsikt över Lerjedalen. På andra sidan huset har hon en kortare promenad ner till Älsjön som ligger naturskönt i den kuperade skogsmarken.

– Dit går jag ofta med mina hundar, säger hon.

Lotta berättar att hon verkligen stortrivdes från första stund i det nya hemmet. Det enda hon saknade, som den norrländska hon i grunden är (hon är född i Överkalix), var en bastu.

– Men det har jag byggt en här på baksidan, säger hon när vi går en runda runt huset. På baksidan har hon också en stor drivbänk där hon odlar potatis.

Döttrarna med två av de fem barnbarnen.

Efter skilsmässan har Lotta levt ensam och det är inte aktuellt att flytta ihop med någon ny man.

– Jag har absolut ingen man i mitt liv just nu. Jag är inte i den fasen där man har förhållanden och kärleksrelationer. Jag är snarare i barnbarnsfasen, säger hon och berättar att hon på kort tid – ett år och tio månader – fått inte mindre än fem barnbarn.

Spelar bajsbingo

– Det är en mycket intensiv period och jag håller på att lära känna dem, var och en har sin speciella personlighet och det är en ynnest och stor glädje att få vara tillsammans med dem.

Just den här dagen ska barnbarnen komma på besök senare på eftermiddagen och Lotta berättar att de ska grilla i trädgården eftersom det är fint väder och uppehåll.

– De är ljuvliga individer. När jag är tillsammans med dem är jag mormor ut i fingerspetsarna. Då leker vi med duplo och spelar bajsbingo, säger hon med ett skratt och förklarar vad bajsbingo är för något.

– Det är ett fantastiskt roligt spel för barnen. När de spelar det får de säga det ”förbjudna” ordet.

Döttrarna Amanda och Malin, som hon har tillsammans med sin första man Anders Engberg, och barnbarnen gör att Lotta aldrig känner sig ensam.

Lotta Engberg med förste maken Anders och deras barn Malin och Amanda.

– Jag är nöjd med livet och saknar inte att ha en kärleksrelation. Det finns så jättemånga andra relationer man kan ha som är viktiga. När man lever ensam blir man också mer medveten om vad det är man verkligen vill med livet.

– Jag är fri som en fågel och känner varken saknad eller längtan efter en man.
Friheten att göra som hon vill har bland annat lett till att hon i våras regelbundet pendlade till Hässleholm för att vara med i 30-årsjubilerande Bjärnumsrevyn.

Jätteroligt att spela revy

– Jag tycker att det är jätteroligt att spela revy. För drygt tio år sedan var jag med i Arlövsrevyn tillsammans med Sven Melander och det gav mersmak. Det är lättare att vara rolig nu när man är 50+ än när man var 20 år och mer mån om att se bra ut.

Hon hoppar också in som vikarie för Ingvar Oldsberg i Bingolotto. Nu senast i maj då hon ledde programmet tre söndagar i rad.

– Det är absolut inte bara tre dagars arbete utan tre veckors heltidsarbete med alla förberedelser.
Under åtta måndagar nu i sommar kan vi se henne leda allsången från Lisebergs stora scen i TV4. Första programmet sändes den 19 juni och den grandiosa avslutningen blir den 14 augusti.

– Jag åker dessutom runt och uppträder på tio olika platser i sommar som soloartist, berättar hon.
Vad hon ska göra i höst är ännu inte riktigt bestämt, mer än att ta det lugnt och umgås med nära och kära. Förra hösten satte hon sig på skolbänken igen.

Pluggade bokföring

– Jag pluggade bokföring på Folkuniversitetet, vilket var bland det roligaste jag har gjort. Nu kan jag sköta all bokföring i min firma själv och det känns jättebra, säger hon och ber oss följa med upp till arbetsrummet på andra våningen.

På väggen ovanför datorn, bredvid alla guldskivorna från hennes framgångsrika artistkarriär, hänger intyget på att hon har gått utbildningen ”Bokföring för småföretagare”.
– Guldskivorna har fått maka lite på sig, säger hon med ett skratt.■

Lotta i melodifestivalen 1987, tillsammans med Kikki och Elisabeth 2000 och med Christer Sjögren 2012.

Sju gånger 
i melodifestivalen

Namn: Lotta Engberg.
Ålder: 54 år 
(född i Överkalix).
Yrke: Artist och 
programledare.
Familj: Döttrarna 
Amanda och Malin 
och fem barnbarn.
Bor: Villa i Olofstorp 
utanför Göteborg.
Karriär: Började som dansbandssångerska och körflicka bakom andra artister, bland andra Herreys under Eurovision Song Contest 1984. Fick sitt stora genombrott 
när hon vann svenska Melodifestivalen 1987 med Fyra bugg & en coca cola och har sedan ställt upp ytterligare sex gånger som soloartist, senast 2012 tillsammans med Christer Sjögren. Har lett Lotta på Liseberg under 14 somrar, varav 9 har sänts i TV4. Vikarierar som programledare för Ingvar Oldsberg i Bingolotto.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Stefan Sandström och IBLLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...