Annons

Annons

Ljuvligt krämig moussaka

Aubergine och färskostsås varvas med kryddig färs i läcker gratäng. På toppen ugnsrostade tomater med härlig sötma.


Maggies-moussaka

Mamma Maggis moussaka

Receptet fick namn efter min mamma som kallas för Maggi, eftersom den är lika god som hon.

• 4–6 pers • ca 1 tim

500 g nöt- eller lammfärs
2 auberginer
1/2 msk salt
olivolja till stekning
1–2 gula lökar
3–4 vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater, ca 500 g
1 köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré
½ msk torkad timjan
½ msk torkad rosmarin
½ msk torkade oregano
salt och peppar

Annons

Ostsås

200 g naturell färskost
1 dl riven smakrik ost
3 dl tjock naturell yoghurt, t ex turkisk
3 ägg

Servering

klyftpotatis
ugnsrostade tomater, se recept nedan
grekisk sallad

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skiva auberginen, lägg på en bit hushållspapper och strö över 1/2 msk salt för att vattna ur dem. Låt dem ligga i ca 20 minuter och torka sedan noga av dem. Stek skivorna mjuka i lite olivolja i en stekpanna.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn det i en panna i olja tillsammans med färsen. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärning, tomatpuré och örter.
Koka ihop under omrör
ning, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Varva färsen i en ugnsfast form med de stekta aubergineskivorna.
5. Rör ihop alla ingredienserna till ostsåsen och häll ner i formen. Tillaga klart i varm ugn i 20–25 minuter tills den har fått fin färg. Servera gärna med klyftpotatis, ugnsrostade tomater eller en sallad.

Ugnsrostade tomater

Sätt ugnen på 180°. Rosta tomaterna i ugnen med lite olja, salt och peppar och en nypa socker i ca 15 minuter.

Av Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/