Annons

Annons

Saftiga äppelbitar


Saftiga äppelbitar

Långpannan behöver inte smörjas eftersom degen till bottnen innehåller tillräckligt med smör.

● 8 st ● 50 min

 

125 g smör

1 msk strösocker

3 dl vetemjöl

2–3 msk iskallt vatten

3 mogna äpplen

Annons

Smultopping

75 g mandelmassa

1 1/2 dl vetemjöl

75 g smör

1/2 dl strösocker

 

 

1. Sätt ugnen på 200˚. Mixa smör, socker och mjöl smuligt i matberedare. Tillsätt vatten tills degen börjar hänga ihop.

2. Kavla ut den på lätt mjölat bakbord och klä en liten långpanna, ca 30×25 cm, med degen. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga i botten. Sätt in långpannan i kylen så länge.

3. Skala, kärna ur och grovhacka äpplena. Riv mandelmassan grovt och mixa i matberedaren med resten av ingredienserna till en smultopping.

4. Ta ut långpannan och fyll degskalet med äpple. Strö över smultoppingen.

5. Grädda mitt i ugnen tills äpplena mjuknat och toppingen börjar få lite färg, ca 20 minuter. Låt svalna något.

6. Dela kakan på längden och sedan i avlånga bitar. Servera äppelbitarna ljumma med vaniljsås.

Recept: Mette Ankarloo

Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/