Annons

Annons

Ljuvliga svamptider!


Ljuvliga svamptider!

KRÄMIG SKOGSVAMPSSOPPA

● 4 pers ● ca 20 min

Ansa ca 350 g blandad svamp, t ex trattkantareller, trumpetsvamp och karljohan. Skala och finhacka 1 gul lök. Hetta upp en kastrull med 3 msk olja och fräs svamp och lök i några minuter. Tillsätt 2 msk smör, 5 dl kycklingbuljong, 4 dl grädde och 6 cl torr sherry. Pressa i 1 vitlöksklyfta och rör om. Krydda med lite salt och peppar. Låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter. Rör ner 1 dl finriven västerbottensost och låt smälta. Smaka av. Strö över hackade färska örter, t ex timjan, rosmarin och persilja, vid servering och ringla avslutningsvis över lite kantarellolja.

Annons

 

KANTARELLOLJA

Utmärkt till dressingar och vitlöksbröd. Färsk svamp kan ersättas med torkad, 50 g motsvarar 5–6 g torkad.

● ca 65 min ● ca 5 dl

Ansa 50 g kantarellsvamp och skiva tunt. Skala 2 vitlöksklyftor och krossa dem lätt. Lägg svamp och vitlök i en kastrull. Tillsätt 5 dl olivolja, 2 lagerblad, 1 tsk salt och 1 kvist rosmarin eller timjan. Hetta försiktigt upp till ca 60° och håll den temperaturen ca 1 timme. Ta kastrullen från värmen. Lägg på ett lock och låt svalna helt. Häll upp på rena flaskor. Håller ca 30 dagar. Kan förvaras i rumstemperatur.

Recept: Miki Cutic Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/