Annons

Annons

Nöt- och mandelpaj

Bjud på en läcker nöt- och mandelpaj till kaffet. Alldeles ljuvlig, vi lovar!


Annons

Nöt- och mandelpaj

 

Nöt- och mandelpaj

Kakan är godast att servera nygräddad och lätt ljummen, men kan även serveras kall. Håller i flera dagar om den förvaras svalt i tättslutande förpackning.

● 1 paj, ca 12 bitar ● ca 1 timme

 

Mördeg

150 g smör eller margarin
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg

Fyllning


4 dl blandade nötter, ca 250 g, t ex hasselnötter, pekannötter, valnötter och mandel
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl vispgrädde

Servering

2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 msk konjak
färska fikon och passionsfrukter

Garnering

florsocker

 

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund bakform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
2. Mördeg: Hacka snabbt samman alla ingredienserna. Tryck ut den jämnt i formen men spara en liten degbit till garnering. Ställ formen och den sparade degbiten kylskåpskallt.
3. Hacka nötter och mandel fint, gärna i matberedare.
4. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt nötterna, mandeln, socker, vetemjöl, vaniljpulver och vispgrädde. Värm upp under omrörning och låt sedan sjuda i ca 4 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något.
5. Ta fram formen med mördegen. Kavla ut den sparade lilla degbiten och ta ut stjärnor med pepparkaksmått, gärna i lite olika storlekar. Klicka mandelsmeten i formen och bre ut jämnt. Lägg stjärnorna ovanpå smeten.
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.
7. Vispa grädden och smaksätt med florsocker och konjak. Lossa kakan från formen och servera den gärna lätt ljummen med konjaksgrädde, färska fikon och passionsfrukter.  Garnera gärna med florsocker.

tips!
Vispgrädden kan givetvis serveras utan att smaksättas med konjak. Lite färskpressad apelsinsaft och finrivet skal blir också en god smakvariation.

Recept: Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…