Annons

Annons

Ljuvlig kladdkaka med apelsin och chokladkräm

En kladdkaka med extra allt – söt, syrlig, krämig och chokladig – allt på en gång!


°apelsinkladdkaka

• 8–10 pers

300 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl kakao

Chokladkräm

100 g smör

½ dl kakao
1 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
Garnering
75 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin

Annons

1. Sätt ugnen på 175°. Spänn ett bakpapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.
2. Smält smöret i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet.
3. Häll av 1/4 av smeten i en skål. Blanda ner apelsinskalet i skålen.
4. Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.
5. Chokladkräm: Skär smöret i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakaon i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.
6. Lossa kakan från formen och bre över krämen. Skär chokladen i flagor med en vass kniv. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.

Tips!
Kakan kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen i upp till 4 dagar. Men vänta med garneringen till servering.

Recept: Mette Ankarloo Bild: Ralph Månsson

Fler goda kladdkakor!

glutenfri-kaka-med-bjornbarGlutenfri kladdkaka med vit choklad

kladdtartaDrottningen av kladdkakor

dubbelchokladKladdkaka med dubbel choklad


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/