Annons

Annons

Ljuvlig äppelkaka med tosca

Det bästa med hösten? Svenska äpplen! Njut dem i en fantastisk paj med toscatäcke och hemlagad vaniljsås!


tosca-äpplepaj

Tosca-äppelpaj

125 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning

4 äpplen
1 dl mörk sirap
1 dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca

100 g smör
1 dl mörk sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i en matberedare.
3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl och koka under omrörning tills äpplena mjuknat något, ca 3 minuter. Häll blandningen i pajskalet.
5. Tosca: Blanda ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre ut den över äpplena.
6. Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 15 minuter. Servera ljummen med vaniljsås.

Recept: Mette Ankarloo Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…