Annons

Annons

Laxgratäng med räkor och västerbottenost

En underbart god och krämig fiskgratäng som kan ätas både till vardag och fest!


Annons

Fira lördag med laxgratäng

Laxgratäng med kaviarsås

● 4 pers ● 45 min

600 g lax

Potatismos

600 g mjölig potatis
1 dl grädde
1 ägg
salt och peppar

Sås

2 msk finhackad lök
1 msk smör
2 dl grädde
1 dl mjölk
3 msk Kalles kaviar
1/2 dl finhackad dill
2 dl riven västerbottensost
1 tsk majsstärkelse

Garnering

150 g skalade räkor
1 ägg
1/2 rödlök
dill

1. Mos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet, blanda potatisen med grädden och vispa till ett mos. Blanda ner ägget och smaksätt med salt och peppar. Moset ska inte vara löst.
2. Sås: Fräs löken i smöret i en kastrull någon minut. Häll på grädden och mjölken. Tillsätt kaviar och dill. Koka upp och blanda ner osten. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Salta och peppra.
3. Sätt ugnen på 200°. Spritsa moset längs kanten på en eldfast form. Skär laxen i mindre bitar och lägg i mitten på formen. Häll såsen över och ställ in i ugnen tills moset och såsen får fin färg, ca 20 minuter.
4. Hacka räkorna och äggen grovt. Skär löken tunt. Garnera gratängen med räkor, ägg, lök och några dillvippor. Servera med en enkel sallad.

Fler goda recept

flaskfilepannaGräddig panna med fläskfile och bacon

Kramig-dillbakad-laxKrämigt dillbakad lax
kycklinggratang-med-tortelliniKycklinggratäng med pasta

Recept Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…