Annons

Annons

Lax med sommargrönsaker

Enkel, god och fräsch rätt – allt i samma form! Tillaga laxen festligt på en bädd av ugnsbakade grönsaker med färska örter.


Annons

ugnsbakad-lax

Ugnsbakad lax på en bädd sommargrönsaker

● 4 pers ● 45 min

700 g lax i hel bit med skinn
lite olivolja
salt och peppar
1 broccoli
500 g färskpotatis
1 knippa sparris
4–6 schalottenlökar
1 liten fänkål
2 grillade paprikor (finns på burk)
1 dl olivolja
2 dl blandade färska örter, t ex timjan, persilja, basilika
citronklyftor

1. Sätt ugnen på 225°. Dela laxen i fyra bitar och gör ett par snitt i skinnet på varje laxbit. Vänd dem sedan i olivolja och krydda med salt och peppar.
2. Skär broccolin i mindre buketter. Skär potatisen i skivor, ca 1 cm tjocka. Skär sparrisen i 3–4 cm långa bitar. Skala löken och dela i halvor. Skär fänkålen i klyftor och dela paprikorna.
3. Lägg alla grönsaker i en bunke, salta och peppra och blanda med olivoljan. Lägg ut grönsakerna på en plåt och baka i ugnen ca 15 minuter.
4. Ta ut plåten och fördela örterna över grönsakerna. Lägg på laxen med skinnet uppåt. Sätt in i ugnen igen och baka ca 15 minuter. Lägg eventuellt över på ett serveringsfat och garnera med citronklyftor.

Av Jan-Erik Hagbohm  Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…