Annons

Annons

Lammfilé med läckra tillbehör

Lyxigt mos, ugnsrostade tomater och bacontopping gör lammfiléen till en riktig festmåltid!


lammfile-med-lyxmos

● 4 pers ● ca 40 min

ca 700 g lammfilé
salt och peppar
smör till stekning
3 dl kraftig kalvbuljong
½ dl rött vin
½ tsk majsstärkelse

Ugnsrostade tomater
600 g små tomater på kvist
olivolja
rivet skal av ½ citron
flingsalt

Annons

Potatismos
600 g potatis av mjölig sort
100 g palsternacka
75 g västerbottensost
50 g smör
1 äggula

Topping med rökt fläsk
150 g varmrökt sidfläsk
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad lök
½ dl balsamvinäger
1 lagerblad

Garnering
Hackad persilja

1. Sätt ugnen på 175°. Krydda lammfilén med salt och peppar.
2. Ugnsrostade tomater: Lägg tomaterna i en eldfast form och ringla lite olivolja över. Krydda med citronskal, flingsalt och peppar. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
3. Lyxmos: Skala och skiva potatis och palsternacka. Koka i lättsaltat vatten tills de känns mjuka, 15–20 minuter. Häll bort vattnet och mosa dem, men inte för mycket. Riv osten och rör ner den tillsammans med smör och äggula. Smaka av med salt och peppar.
4. Topping: Skär fläsket i små tärningar och stek det knaprigt i stekpanna. Hacka vitlöken och tillsätt den tillsammans med den hackade löken. Låt steka med någon minut. Häll på balsamvinäger och smula ner lagerbladet. Låt koka någon minut.
5. Bryn lammfilén runtom i lite smör i en stekpanna. Lägg över i en lättsmord ugnsfast form och efterstek i ugnen 6–7 minuter. Koka ur stekpannan med kalvbuljong och rött vin. Låt skyn koka ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Salta och peppra.
6. Skär upp köttet och strö fläsket över. Servera med moset, skyn och tomaterna. Strö över lite hackad persilja vid servering.

Av Jan-Erik Hagbohm  Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/