Annons

Annons

Nattjäst rågbröd

Rågkross och grahamsmjöl i degen ger vårt nattjästa bröd riktigt fin smak. Det går bra jäsa direkt på bakplåt.


nattjast-ragbrod

• 2 st

Fördeg

5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl

Deg

15 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5–6 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Annons

1. Fördeg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst. Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.
2. Nästa dag:  Smula ner jästen till degen i en bunke. Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt matolja och sirap.
3. Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre. Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter. Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar. Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar. Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
5. Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt. Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch. Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°. Grädda i ytterligare ca 25 minuter. Låt svalna på bakgaller utan bakduk.

Fler recept

Baka glutenfria scones

Mustigt rågknäcke med valnötter

Baka enkelt indiska naan-bröd

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/