Annons

Annons

Kunglig bröllopsmeny

Var med och fira i kunglig stil nu när det vankas bröllop på slottet. En god och vacker trerättersmiddag som får dig att må som en prins... Eller prinsessa!


Annons

Sofia-Carl-Philip

Bild: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

13 juni står bröllopet mellan prins Carl Philip och hans Sofia i Slottskyrkan i Stockholm. Vigselakten börjar kl 16.30 men redan kl 15.00 kan du följa tv-sändningarna i SVT. Här får du vår ljuvliga trerättersmeny som passar perfekt att  avnjutas till ett kungligt bröllop!

kunglig

Vår bröllopsmeny 

Smörstekt röding med ramslöksvinägrett och sparris

Kungligt
Helstekt kalvfilé med hallonsås och mandelpotatismos

Kungligt

Bröllopsbakelse med vit choklad och kanderade violer

kunglig

Smörstekt röding

Inled middagen med en ljuvlig smörstekt röding smaksatt med en fräsch vinägrett på ramslök.

Smörstekt röding med sparris

• 4 pers • 15 min

300 g röding, ca 2 filéer
salt
1 msk rapsolja till stekning + 2 msk smör

Ramslöksvinägrett

1 dl ramslök
1 tsk honung
½ dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ vitlöksklyfta
salt och peppar

Sparrissallad

8 gröna sparrisar
1 morot, gärna röd
1 dl ärtskott
1 msk rapsolja

1. Plocka bort eventuella synliga ben från fisken och salta väl, låt rimmas tills du är färdig med vinägretten och sparrisen.
2. Vinägrett: Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare till en ganska slät konsistens, det kommer fortfarande vara bitar av ramslöken. Smaka av med salt och peppar.
3. Sparrissallad: Tvätta sparrisen.  Skiva långa strimlor av sparrisen med en potatisskalare. Skala moroten och strimla den också med potatisskalaren. Blanda i ärtskotten, rapsoljan och peppar, blanda väl så att allt får olja och peppar på sig.
4. Skölj fiskfiléerna så att överflödigt salt försvinner.  Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek fisken enbart på skinnsidan i 2–3 minuter. Tillsätt därefter smöret och ös fisken med hjälp av en matsked ytterligare 1–2 minuter.
5. Stäng av värmen, lägg ett lock över fisken och låt stå så att den blir klar av eftervärmen. Lägg upp den på tallrikar, toppa med sparrissalladen och ringla över ramslöksvinägretten.

Kalvfile

En fint stekt kalvfilé smakar underbart ihop med hemlagat mandelpotatismos och en spännande sås på hallon.

Kalvfilé med hallonsås och mandelpotatismos

Ska ni bara äta huvudrätten kan man öka till 175 g kött/person om man vill.

4 pers 50 min

600 g kalvfilé
2 msk rapsolja till stekning
2 msk smör till stekning
salt och peppar

Mandelpotatismos

800 g mandelpotatis
4 msk smör
½–1 dl grädde
½ dl finhackad persilja

Servering

hallonsås, se recept nedan
sallad på sommarens primörer, t ex sugar snaps, salladslök och huvudsallad

1. Sätt ugnen på 120° .
2. Tvätta och skala potatisen. Koka i välsaltat vatten tills den är mjuk.
3. Putsa köttet från eventuella senor och hinnor, salta och peppra väl. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek köttet runtom så att det får en fin färg. Tillsätt smöret och ös köttet med hjälp av en matsked.
4. Lägg köttet i en ugnsform eller på en plåt och tillaga klart i ugnen till 58–60°. Använd en stektermometer för att få bästa resultat.
5. När potatisen är klar, häll av kokvattnet men spara ca ½ dl av det i ka- strullen tillsammans med potatisen. Vispa för hand med en visp, tillsätt grädden och smöret och vispa ytterligare tills du får en fin konsistens på moset. Rör ner persiljan, smaka av med salt och eventuellt peppar.
6. Skär upp köttet i fyra portionsbitar och servera med potatismoset, hallonsåsen och lite primörer.

Tips!
Du kan också servera köttet med kokt färskpotatis eller enbart goda grönsaker.

Hallonsås

• 4 pers • 15 min

Finhacka 1 schalottenlök, stek den med 1 msk smör tills den har mjuknat något. Löken ska inte ta någon färg. Tillsätt 250 g frysta hallon (färska går också bra om man har tillgång till det). Låt tina upp och koka isär ca 5 minuter. Tillsätt 2 msk konc kalvfond, 2 ½ msk strösocker och 1 msk rödvinsvinäger. Smaka av med lite salt. Tänk på att det är en syrlig och fräsch sås och att hallonen bidrar med en krispighet med sitt fruktkött.

Violtårta

Desserten är underbart krämig med två läckra moussefyllningar!

Bröllopsbakelse med vit choklad

• 8 stora bitar eller 16 mindre • ca 35 min + tid i kyl

Botten

15 digestivekex
2 ½ dl riven kokos
1 nypa salt
20 g smör

Fyllning 1

6 gelatinblad
200 g vit choklad
4 dl vispgrädde
6 msk rosenvatten
200 g philadelphiaost

Fyllning 2

150 g vit choklad
3 dl vispgrädde
3 äggulor

Servering

maränger
kanderade violer

1. Botten: Mixa digestivekexen, kokosen och saltet i en matberedare. Smält smöret och rör i det. Tryck ut blandningen i en rund springform med löstagbara kanter eller i en avlång form, då behöver du klä formen med plastfolie för att få upp kakan.
2. Fyllning 1: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Smält chokladen över varmt vattenbad. Koka upp grädden, ta bort från plattan och rör ner gelatinbladen så att de smälter. Tillsätt rosenvattnet och chokladen, och vispa för hand ner philadelphiaosten till en jämn smet. Häll smeten över bottnen och ställ i kylen att stelna, gärna över natten.
3. Fyllning 2: Smält chokladen över varmt vattenbad, låt svalna. Vispa grädden fluffig. Rör ner äggulorna i chokladen med en visp. Tillsätt grädden och vispa för hand till en jämn smet. Denna fyllning häller du i formen när fyllning 1 har stelnat. Låt sedan stelna i minst 6 timmar.
4. Skär kakan i portionsbitar och garnera med hackade maränger och kanderade violer.

Tips
Rosenvattnet kan uteslutas eller ersättas med 1–1 ½ tsk vaniljpulver.

 

Lila maränger

Vill du inte göra egna maränger går det jättebra att garnera tårtan med färdigköpta maränger.
• 1 tim
2 dl strösocker
2 äggvitor
röd och blå karamellfärg

1. Sätt ugnen på 125º. Vispa socker och äggvita med elvisp tills du får en fast och vit marängsmet. Tillsätt några droppar vardera av karamellfärgerna så att du får en fin pastell-lila färg.
2. Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt och grädda i 45–50 minuter tills marängerna går att lyfta från bakplåtspapperet.

Tips
Det spelar ingen roll hur marängerna ser ut eftersom de ska hackas innan de läggs på bakelsen.

Kanderade violer

Beräkna 2–3 violer per person. • ca 25 min
färska violer
strösocker
1 äggvita

1. Vispa äggvitan luftig med en gaffel och häll sockret i en djup tallrik.
2. Doppa varje blomma först i äggvitan, som fungerar som ett lim, och sedan i sockret. Lägg på bakpapper att torka.

Av Maja Rehwin Bild: Ralph Månsson

Läs mer

Fin meny med våriga smaker


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…