Annons

Annons

Krämiga chokladpajer i portionsform

Baka lyxiga små pajer med massor av chokladsmak och grädde som ett molnfluff ovanpå. Kanske vill du servera hallon till?


sma chokladpajer recept

Sprött pajskal, len chokladkräm, vispad grädde och riven choklad på toppen – kan det bli bättre…

Små chokladpajer – recept

Våra små chokladpajer bakar du i portionsformar – servera en paj till varje gäst.
• 14 st

Mördeg
125 g smör eller margarin
½ dl socker
3 ½ dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
300 g mörk choklad
3 ägg
2 msk vatten
1 ¼ dl socker
100 g rumsvarmt smör

Garnering
2 dl vispgrädde
mörk choklad
kakaopulver

Dessutom behövs
bakelseformar, ca 9 cm i diameter

1. Mördeg: Hacka snabbt ihop alla ingredienserna till mördegen. Plasta in degen och lägg den kylskåpskallt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
2. Kavla ut den kalla mördegen tunt på mjölad arbetsbänk. Ta med ett runt mått ut plattor och tumma ut i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter, eller tills pajskalen fått lätt gyllenbrun färg. Lossa varsamt kakorna från formarna när de svalnat något.
3. Fyllning: Bryt chokladen i mindre bitar. Smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn.
4. Knäck äggen i en bunke. Värm upp vatten och socker under omrörning och låt därefter lagen koka i ca 1 minut. Häll den heta lagen över äggen i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa smeten ljus och porös.
5. Rör smöret ljust och poröst. Tillsätt därefter den smälta chokladen och vispa snabbt samman till en slät kräm.
6. Vänd varsamt ner äggvispet i chokladkrämen till en slät mousse. Ställ eventuellt kylskåpskallt en stund att stelna till något.
7. Bre ut chokladkrämen jämnt i formarna och klicka på lite vispad grädde. Hyvla över mörk choklad och sikta över lite kakaopulver.

Chokladtips!

För mer intensiv chokladsmak på fyllningen, byt ut hälften av den mörka chokladen mot 70-procentig choklad.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…