Annons

Annons

Krämig risotto med skaldjur


Annons

Risotto steg för steg

Detta är gott, ska du veta! En krämig risotto med musslor, räkor och rikligt med parmesanost. Italienarna visste vad de gjorde när de uppfann risotto.

vitpixel

Skaldjursrisotto

Mycket omrörning blir det! Men så är det när man gör risotto. Man får lön för mödan när den är klar.
● 4 pers ● 40 min
Risotto steg för steg
3 dl carnaroliris, eller annat ris för risotto
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g smör
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 kuvert saffran, 0,5 g
ca 8 dl kokande
fiskbuljong
4–5 dl riven färsk
parmesanost

Grönt

200 g små frysta ärter
50 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt och peppar

Skaldjur

1 nät musslor
200 g skalade räkor
1 dl vitt vin

Garnering

chiliflakes
dill

vitpixel

Steg 1

Hacka löken och vitlöken fint. Hetta upp smöret och olivoljan i en kastrull. Låt ris, lök och vitlök puttra utan att ta färg ca 2–3 min under omrörning.

Risotto steg för steg

 

Steg 2

Häll på vin och saffran. Låt koka in under omrörning. Häll på lite av den kokande buljongen, ca 2 dl, och låt puttra tills riset är krämigt. Rör om, tillsätt ytterligare 2 dl och fortsätt så tills buljongen är nästan slut. Smaka av. Riset är klart när kornen har en lite hård kärna och risotton har en krämig, nästan lös konsistens. Ta av från värmen. Hit tar det ca 25–30 minuter.

Risotto steg för steg

 

Steg 3

Värm ärter, spenat och hackade vitlöksklyftor i olivolja tills spenaten har mjuknat. Krydda med salt och peppar. Koka musslorna i 1 dl vitt vin, 5 minuter under lock. Släng dem som inte öppnar sig.

vitpixel

Risotto steg för steg

vitpixel

Steg 4

Blanda försiktigt ner ärt- och spenatblandningen, parmesanosten, räkorna och musslorna i riset. Smaka av med salt och peppar och värm på svag värme. Lägg upp på varma tallrikar. Strö över chiliflakes och toppa med dillvippor.

Risotto steg för steg

 

Av Jan-Erik Hagbohm    Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…