Annons

Annons

Krämig laxgratäng med smak av citron och honungsglaserade morötter


Annons

Laxgratäng

Laxgratäng med citronkeso och honungsmorot

Vill du göra en smalare variant byter du ut de glaserade morötterna mot kokta eller rårivna.

• 4 pers • ca 35 min
4 laxfiléer
15 cm purjolök
250 g keso
1/2 dl riven smakrik ost, t ex västerbottensost
finrivet skal av
1 medelstor citron
3 tsk dijonsenap
salt och peppar

Honungsglaserade morötter

4 medelstora morötter
lite olja
2 msk honung
ev pressad citronsaft

Garnering

skalade räkor
dillvippor

1.  Sätt ugnen på 225°. Ansa purjolöken och strimla tunt.
2. Blanda keso, purjo, riven ost, citronskal och senap i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg laxen i en lätt-smord ugnsfast form och klicka över kesoröran. Gratinera i mitten av ugnen i 12–15 minuter.
4. Skala morötterna och skär i grova stavar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter, de ska ha lite tuggmotstånd kvar.
5. Vid servering: Glasera de kokta morotsstavarna i en panna med lite olja, honung och eventuellt lite pressad citron. Lägg upp intill laxen i formen. Garnera med räkor och dillvippor. Vill du ha rätten lite matigare kan du servera med pressad potatis.

 

Tips!

Använder du laktosfri keso? Vissa laktosfria kesosorter är lite vattniga i konsistensen, låt då keson rinna av i en sil.
När du rivit skalet av citronerna kan du pressa ut saften och använda lite av den till att glasera morötterna.

Fler goda gratänger

Lövbiffsrulader och krämigt god gratäng

Läcker gratäng med kyckling, blomkål och spenat

Värmande kasslergratäng med vitvinssås

 

Av SANDRA PALMQVIST  Bild: RALPH MÅNSSON


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…