Annons

Annons

Krämig citronpaj med björnbär

Ett recept på en härligt krämig citronpaj med fin syrlig smak av citrus och vanilj. Mördeg i botten och björnbär på toppen!


kramig-citronpaj

Läs mer: Lilla citrusguiden

Krämig citronpaj med björnbär

● 1 paj, ca 12 bitar

Mördeg

125 g smör eller margarin
1/2 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning

2 citroner
1 vaniljstång
6 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Garnering

björnbär
florsocker

1. Mördeg: Hacka samman alla ingredienserna till en deg. Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ kylskåps-kallt att vila i minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter, eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
3.Fyllning: Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa samman ägg och socker lätt. Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön. Rör om.
4. Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter. Låt kallna.
5. Lossa pajen från formen. Toppa med björnbär och sikta över lite florsocker vid servering.

Av Irene Ingelmark  Bild: Ralph Månsson

Fler sötsyrliga recept!

paskkakautvald Kladdkaka med lemon curd och vit choklad

Klassisk-citronpaj-1 Klassisk fransk citronpaj

kladdkaka kokos Kokos- och limekladdkaka


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…