Annons

Annons

Choklad- och fikonkompott med vaniljtopp

En dessert med verklig finess! Fikon kokta i vin, choklad samt en len vaniljkräm på toppen.


Kompott med choklad och fikon recept

Ljuvlig kompott med choklad och fikon. Härliga julsmaker ihop med en topping på vanilj.

RECEPT: Chokladtårta med smak av apelsin

Kompott med fikon och choklad – recept

Enkelt recept på en krämig kompott på mörk choklad och fikon kokta i rödvin. Toppas med en ljuvlig kräm med smak av vanilj. Dessert i glas är fint att bjuda på och den här passar extra bra till jul.

• 4 lite större port, 6 något nättare • ca 45 min

TESTA OCKSÅ: Chocolate chip cookies med smak av pepparkaka

Choklad/fikonkompott
8 färska fikon + något till garnering om man vill
50 g mörk choklad
½ dl ljust muscovadosocker
½ dl rött vin

TESTA OCKSÅ: Dessertpaj med pistage och vit choklad

Vaniljkräm
3 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång eller ½–1 tsk vaniljpulver
1 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
ev ½ msk majsstärkelse

1. Dela fikonen i mindre bitar. Hacka chokladen fint.
2. Lägg fikonen i en kastrull med sockret och vinet. Låt sjuda ca 10 minuter. Dra av från värmen och blanda ner chokladen, rör tills den har smält. Låt svalna, fördela sedan i glas.
3. Vispa äggulor och socker fluffigt.
4. Dela vaniljstången, skrapa ur vaniljkornen och blanda dem och stången eller vaniljpulvret med mjölk och grädde i en kastrull, låt det koka upp. Rör ner gräddblandningen i äggvispet, lite i taget så att äggulorna inte koagulerar. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
5. Låt sjuda på låg värme tills det tjocknar. Red eventuellt av med majsstärkelse (majsstärkelsen rörs ut med lite kallt vatten och tillsätts under omrörning/sjudning). Toppa eventuellt med ett fikon i klyftor.

Av Sandra Palmqvist
Bild Christina Uhlin

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…