Annons

Annons

Chokladdoppade kolastänger

Härligt sega kolastänger med krisp och dopp i ljus choklad. Så smarriga!


Annons

Kola doppad i choklad recept

Läckra stänger av kola med rice krispies och doppade i choklad. Det enkla receptet får du här!

Kola doppad i choklad – recept

Läcker variant på den klassiska kolan! Gör stänger av julkolan och strö över rice krispies (eller puffat ris) och doppa dem i ljus choklad. Gott julgodis till både barn och vuxna.

● ca 18 stänger

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
2 dl rice krispies eller puffat ris

Doppning
200 g ljus choklad

1. Forma en låda, ca 18×18 cm, av bakpapper.
2. Mät upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret smält. Koka därefter smeten tills den håller 124° eller är färdigkokt enligt kulprovet, se nedan. Ta från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills det smält.
3. Häll ut smeten jämnt i formen och strö över rice krispies. Tryck ner dem något i smeten. Ställ kakan svalt att stelna.
4. Dela den kalla kakan mitt av till två jämnstora bitar. Skär upp dem i smala stänger. Lägg kylskåpskallt.
5. Bryt chokladen i mindre bitar och smält i varmt vattenbad eller på låg effekt i mikro. Rör till slät konsistens.
6. Doppa ena ändan av stängerna i den smälta chokladen och låt droppa av på bakgaller. Förvara stängerna kylskåpskallt.

Kulprovet
Har du ingen karamelltermometer kan du prova temperaturen genom att droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och går att rulla till en kula är smeten färdigkokt.

Tips! 
Vill du servera kakan som mindre munsbitar? Ringla chokladen över kakan innan den skärs upp.

Av  Irene Ingelmark
Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…