Annons

Annons

Kladdkaka med lakrits

En kaka för lakritsälskaren! Härlig kladdkaka med choklad och lakrits som bakas i långpanna.


lakritskladdkaka

Kladdiga chokladrutor med lakrits

• 1 kaka, ca 15 bitar

200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
4 ägg
3 dl rörsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk lakritspulver
2 dl vetemjöl

Lakritsglasyr

¾ dl vispgrädde
½ dl glukossirap
1 msk kakao
2 tsk lakritspulver
ev ett par droppar svart hushållsfärg

Garnering

2 tsk flingsalt

Annons

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten långpanna, ca 20×30 cm, med bakpapper.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med matfettet på svag värme i en kastrull. Rör om tills allt smält till slät konsistens. Ta kastrullen från värmen.
3. Tillsätt ägg och socker i chokladblandningen och rör om. Sikta ner de torra ingredienserna och rör åter smeten slät.
4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut ur ugnen. Låt kallna i formen.
5. Glasyr: Mät upp vispgrädde, glukossirap, kakao och lakritspulver i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter såsen koka i 3–4 minuter utan lock eller tills den håller 100 grader. Färga ev glasyren med lite hushållsfärg.
6. Bre ut glasyren jämnt över kakan och strö över lite flingsalt. Ställ kakan svalt tills glasyren stelnat. Skär därefter upp kakan i rutor.

Tips!
Kakan kan också skäras upp i bitar som staplas på höjd. Häll över nykokt glasyr vid servering och servera gärna lite lättvispad grädde till.

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/