Annons

Annons

Kåldolmar med rårörda lingon

En riktig husmansfavorit för många är kåldolmar – här får du kockens bästa recept där färsen är kryddad med lite muskot!


kaldolmar

• 4 pers • 1 tim 30 min

1 vitkålshuvud
1 liten gul lök
smör till stekning
ca 200 g blandfärs
1 ägg
1 dl kokt grötris
1 dl grädde
1 knivsudd riven muskot
salt och peppar
½ dl ljus sirap
4 dl kalvbuljong

Sås
buljongen från formen
2 dl grädde
1 tsk majsstärkelse

Servering
kokt potatis
rårörda lingon el svartvinbärsgelé
ev saltgurka

1. Skär ut stocken på vitkålshuvudet med en vass kniv. Lägg vitkålshuvudet i en stor kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Koka under lock i ca 10 minuter.

2. Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt på bladen. Lossa 8–10 blad och lägg dem på en handduk. Skär bort lite av den tjocka ”stammen” på varje blad. Sätt ugnen på 175°.

3. Hacka löken fint och fräs mjuk i en liten klick smör. Blanda färsen med ägg, ris, grädde, lök och kryddor. Färsen ska vara ganska lös, men formbar. Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar.

4. Lägg över dolmarna i en eldfast form. Ringla över sirapen och tillaga i ugnen ca 1 timme. Dolmarna ska få lite färg på ytan. Häll buljongen i formen efter halva tiden.

5. Häll skyn från de färdiglagade dolmarna i en kastrull och tillsätt grädden. Koka i ca 10 minuter och red sedan med majsstärkelse utrört i ca 1/2 dl vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.

6. Servera kåldolmarna med kokt potatis och rå- rörda lingon eller gelé. Även saltgurka är gott till.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…