Annons

Annons

Jordgubbs- och flädertårta

Recept på en ljuvlig moussetårta med jordgubbar, vit choklad och fläder.


Som ett rosa moln!

Jordgubbs- 
& flädertårta – recept

• 1 tårta • ca 10 pers

3 ägg
1¼ dl socker
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
¾ tsk bakpulver
3 msk osaltat smör
3 msk koncentrerad flädersaft

Mousse

5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
6 dl färska jordgubbar, 300 g
½ dl socker
2 dl kvarg
6 dl färska 
jordgubbar i skivor

Garnering

75 g vit choklad
färska jordgubbar
fläderblommor

Dessutom behövs

overheadplast
sprits

Annons
Gilla Allers på Facebook

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner de torra ingredienserna, rör smeten slät. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut den nygräddade kakan och stick några hål i den. Smält smöret och tillsätt flädersaften. Droppa den heta lagen över kakan. Låt kakan kallna i formen.
3. Lossa kakan och diska kanten på formen. Klipp overheadplasten så att remsorna blir något högre än formen och räcker runt om invändigt.
4. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Fyll en sprits med chokladen. Spritsa ut prickar jämnt över plastarken och lägg dem kylskåpskallt för att stelna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden.
5. Mixa 6 dl jordgubbar. Ta undan ca 1 dl av moset och blanda med sockret och de avrunna gelatinbladen. Värm blandningen över varmt vattenbad, rör tills bladen smält. Vänd ner gelatinblandningen i den större mängden jordgubbsmos samt kvargen och den vispade grädden.
6. Ställ plastarken runt formkanten med prickarna inåt. Dela kakan i tre bottnar, lägg den understa i bottnen. Bred över ett tunt lager mousse. Lägg ett lager skivade jordgubbar ovanpå fyllningen. Täck med lite mousse. Fortsätt på detta vis, avsluta med ett lager mousse överst. Ställ tårtan kylskåpskallt i ca 4 timmar för att stelna. Lossa och lyft bort formkanten. Ta bort plasten runt kanten. Garnera med färska jordgubbar och fläderblommor.

Av Irene Igelmark
Bild: Ralph Månsson

 

Missa inte: Midsommarspecial!

Krämig matjessilltårta

Fläder- och citronsill

Krämig vitlökssill

Kavring med rågsikt

Stekt strömming med pesto

Ägghalvor med laxtopping

Paj med tomater, ricotta och basilika

Köttbullsspett med örtkräm

Kycklingspett med halloumi



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...