Annons

Annons

Viltfärsjärpar med gräddsås och pressgurka

Klassisk husmanskost med en twist! Järparna blir ljuvliga när du lagar dem på viltfärs och serverar i en smakrik gräddsås.


jarpar pa viltfars recept

Viltfärsjärpar, kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka – kan det bli bättre?

Järpar på viltfärs – recept

Fira med något klassiskt gott till helgen. Laga vårt läckra recept – järpar på viltfärs med gräddsås!

• 4 pers • 50 min

500 g viltfärs av älg, kronhjort eller vildsvin
2 gula lökar
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
smör till stekning

Pressad gurka
10 cm slanggurka
3 msk ättiksprit, 12%
2 msk flytande honung
4 msk vatten
½ dl hackad färsk eller fryst persilja
ev salt

Gräddsås
3 dl vispgrädde
2 msk konc viltfond
2 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar

Servering
kokt potatis
rårörda lingon

1. Järpar: Hacka löken fint, stek mjuk och genomskinlig i olja. Blanda färs, lök, timjan, salt och peppar till en smet och forma till järpar. Bryn runt om i rikligt med smör, ca 10 minuter.
2. Pressad gurka: Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Tillsätt ättikssprit, honung, vatten och hackad persilja. Smaka eventuellt av med salt. Låt stå minst 1 timme före servering. Håller minst 1 vecka i kylskåpet.
3. Sås: När järparna har fått fin, gyllenbrun färg, tillsätt grädde, fond och gelé och låt koka ihop till en sås i ca 10 minuter. Låt järparna koka med. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera järparna i gräddsåsen med kokt potatis, pressad gurka och rårörda lingon.

Av Maja Rehwin
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…