Annons

Annons

Italienska köttbullar i hemkokt tomatsås

Stora köttbullar i en härlig hemkokt tomatsås! Serveras med med ostfylld pasta.


Annons

italienska-kottbullar-i-tomatsas

4 pers ca 40 min

Köttbullar

1 gul lök
1 ägg
1 msk ströbröd
1–2 tsk malen vitpeppar
1 dl grädde
1 knippa hackad persilja
2–3 dl riven parmesanost
2 tsk salt
300 g fläskfärs
200 g nötfärs
smör till stekning

Tomatsås
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
smör eller olja till stekning
2 burkar konserverade plommon- eller cocktailtomater à 400 g
½ kruka basilika
½ dl vitt vin
saft av 1/3 citron
1 nypa socker
salt och peppar

Servering
Tortellini med ricottafyllning – eller vanlig spagetti

Garnering
Riven parmesanost
Färsk basilika
Rucola

Läs också: Mästerkocken om finalen – och vad som händer efter

1. Köttbullar: Skala löken och riv den på ett rivjärn ner i en bunke. Blanda ner ägg, ströbröd, vitpeppar, grädde, hackad persilja, riven parmesan och salt.

2. Vänd ner fläsk- och nötfärsen. Blanda väl till en krämig och fin smet. Forma fina, jämna och lite större köttbullar. Salta. Gör gärna ett stekprov för att smaka av kryddningen.

3. Stek dem i smör på medelvärme tills de är genomstekta, ca 10 minuter.

4. Tomatsås: Finhacka löken och vitlöken. Fräs det i smör eller olja tills det är mjukt. Ha inte för het värme, då bränns det vid och blir beskt.

5. Tillsätt de konserverade tomaterna, hackad basilika och vitt vin. Låt det koka i 10–15 minuter. Avsluta med att runda av tomatsåsen med citronsaft, en nypa socker, salt och peppar. Låt gärna de färdigstekta köttbullarna koka med i tomatsåsen mot slutet av koktiden.

6. Servera köttbullarna med tomatsåsen och ha gärna fylld pasta till eller vanlig spagetti. Toppa till sist med rikligt med parmesanost, basilika och rucola.

Av Catarina König
Bild: Fredrik Persson och TV4


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…