Annons

Annons

Hjortfile med jordärtskocka och potatistoppar

Höstens härliga hjortfilé serverar vi med råstekt jordärtskocka och ljuvliga gratinerade potatistoppar.


hjortfile
Finmiddag med hjortfilé

● 4 pers ● ca 50 min

700 g hjortfilé
400 g jordärtskockor
rapsolja till stekning

Rödvinssky

3 dl rött vin
100 g körsbärsmarmelad eller -sylt
1 msk konc kalvfond

Potatistoppar

600 g mjölig potatis
100 g trattkantareller
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
2 dl finriven
parmesanost
1–2 dl grädde
salt och peppar

Garnering

ev färsk örtkrydda
1. Putsa hjortfilén fri från hinnor.
2. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre tärningar, lägg dem i kallt vatten.
3. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt.
4. Koka ihop ingredienserna till skyn på svag värme i ca 10 minuter. 5. Sätt ugnen på 200°.
6. Ansa svampen och hacka den i mindre bitar. Fräs i en klick smör i 2–3 minuter. Finhacka vitlöken och låt den fräsa med i några sekunder.
7. Blanda ner svampfräset i potatismoset tillsammans med parmesan och grädde. Smaka av med salt och peppar. Spritsa ut moset till toppar eller klicka ut på en bakpappersklädd plåt. Gratinera i ugnen tills topparna fått lite färg, ca 15 minuter.
8. Råstek jordärtskockorna i lite rapsolja tills de får lite färg. Krydda med salt och peppar.
9. Skär filén i skivor, ca 2 cm. Salta och peppra och stek i en klick smör i en stekpanna1–2 minuter. Köttet får gärna vara lite rosa i mitten.
10. Servera filén med råstekt jordärtskocka, rödvinssky och potatistoppar. Lite hackade örter på toppen passar bra som garnering.

Fler recept i Allers varje vecka!

Av Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…