Annons

Annons

Hemlagad apelsinmarmelad i engelsk stil

Hemlagad apelsinmarmelad smakar så mycket bättre än den du köper i affären. Här får du recept på en klassiker med en liten tvist och en variant i engelsk stil med grapefrukt och citron.


apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad

• ca 9 dl
500 g ekologiska apelsiner, ca 3 st
4 dl vatten
5 dl syltsocker
ev 1 msk finhackad syltad ingefära

1. Tvätta apelsinerna väl i varmt vatten. Skär av ändarna och skär sedan apelsinerna i klyftor. Skär därefter klyftorna i tunna skivor.
2. Lägg apelsinbitarna i en kastrull och häll över vattnet. Lägg på ett lock och låt blandningen stå svalt över natten eller ca 8 timmar.
3. Nästa dag kokas marmeladen utan lock i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då så att den inte bränns vid.
4. Tillsätt sockret och eventuellt finhackad ingefära. Rör om under uppvärmning och låt därefter marmeladen koka i ca 2 minuter.
5. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar som försluts väl. Förvara mörkt och svalt.

Vit pixel

Lite extra lyx?

Vill man lyxa till marmeladen kan man vända ner lite hackad mörk choklad då den kallnat.

Tips!

Om apelsinerna har mycket vitt under skalet tas detta bort, eftersom det kan ge lite besk smak åt marmeladen. Skala då apelsinerna och skär bort allt vitt innan frukten skärs upp.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Vit pixel

Engelsk frukostmarmelad

• ca 12 dl
400 g ekologiska apelsiner, ca 2–3 st
2 ekologiska grapefrukter
1 ekologisk citron
3 dl vatten
8 dl syltsocker

1. Tvätta frukten väl i varmt vatten. Skär av ändarna och skär sedan apelsinerna i klyftor. Skär klyftorna i tunna skivor.
2. Skala av det yttersta gula på skalet på grapefrukterna och citronen och skär i nålfina strimlor. Skär bort allt det vita och skär därefter frukten i klyftor som sedan skärs i tunna skivor.
3. Lägg allt i en kastrull och häll över vattnet. Täck med ett lock och låt stå svalt över natten, eller i ca 8 timmar.
4. Nästa dag kokas marmeladen utan lock i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då så att den inte bränns vid.
5. Tillsätt syltsockret och rör om under uppvärmning så att sockret smälter. Koka därefter marmeladen i ca 2 minuter.
6. Häll marmeladen på varma, väl rengjorda burkar som försluts väl. Förvara mörkt och svalt.

Vit pixel

Tips!

Om man vill ha lite extra sting kan 1/2 dl whisky tillsättas i den nykokta marmeladen.

Vit pixel

 



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...