Annons

Annons

Gör hembakat knäckebröd med valnötter

Gör eget härligt knäckebröd! Valnötter, solroskärnor och kruskakli gör de här knäckebröden både nyttiga och sanslöst goda!


Annons

knackebrod

Valnötter, solroskärnor och kruskakli gör de här knäckebröden både nyttiga och sanslöst goda!

● ca 30 bitar

1 dl valnötter
½ dl solroskärnor
2 dl vatten
1 förpackning rågsurdeg, 150 g
15 g jäst
1 dl kruskakli
¾ tsk salt
1 krm bikarbonat
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl special med fullkorn

Garnering

½ dl solroskärnor
½ dl kruskakli

1. Börja med att hacka valnötter och solroskärnor fint.
2. Blanda samman fingervarmt vatten och surdeg i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den är upplöst.
3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen antingen i maskin i ca 10 minuter eller för hand, då något längre. Degen ska vara ganska lös, nästan som gröt.
4. Bre ut den lösa degen tunt och jämnt över en bakpappersklädd plåt som mäter ca 30×40 cm. Pricka degen med en gaffel och strö över solroskärnor och kruska-kli.
5. Ställ att jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 10–12 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 200°. Skär upp i fyrkantiga bitar. Lägg tillbaka bitarna uppochner på bakplåten och ställ åter in plåten i mitten av ugnen. Eftergrädda i ca 15 minuter. Stäng därefter av ugnen och låt dem eftertorka med luckan på glänt.

Av Irene Ingelmark

Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…