Annons

Annons

Helstekt fläskfilé och potatismos

Potatismos med trattkantareller, picklade tomater och en grönpepparsås gör den här fläskfilén till något alldeles extra!


flaskfile

Helstekt fläskfilé och potatismos med kantareller

• 4 pers • 50 min

1 fläskfilé, ca 800 g
salt och peppar
smör till stekning
Picklade tomater
12 minitomater
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Potatismos
800 g mjölig potatis
10 g torkade trattkantareller
50 g smör
ca 2 dl grädde el mjölk

Grönpepparsås

1 msk grönpeppar i lag
2 dl kalvbuljong
2 dl grädde
ca 1 tsk majsstärkelse

Garnering

ev lite hackad persilja
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg trattkantarellerna i ljummet vatten.
3. Picklade tomater: Dela tomaterna i halvor. Koka upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Ta den från plattan och lägg i tomathalvorna. Låt dem ligga i lagen medan du gör klart resten av rätten.
4. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
5. Putsa filén ren från hinnor och krydda med salt och peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek filén gyllenbrun runt om. Efterstek i ugnen i ca 20 minuter.
6. Häll av vattnet från potatisen och mosa den med en potatisstöt. Blanda ner smöret och tillsätt grädden.
7. Krama vattnet ur svampen och finhacka den. Fräs svampen i en klick smör och rör sedan ner i potatismoset. Smaka av moset med salt och peppar och håll det varmt.
8. Mosa grönpepparkornen i en mortel och lägg i en kastrull tillsammans med kalvbuljong och grädde. Koka i ca 10 minuter och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Salta och peppra.
9. Lägg upp moset på varma tallrikar. Dela filén i skivor och lägg dem ovanpå. Servera med såsen och tomaterna. Garnera gärna med lite hackad persilja.

Annons

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...