Annons

Annons

Ugnsbakad lax med grönsaker

Härlig laxsida serverad på en fräsch grönsaksbädd.


Annons

lax söndagsmiddag

Lax på en bädd av grönsaker

● 4 pers ● 40 min

ca 700 g laxsida med skinn
salt och grovmalen svartpeppar
2 tsk socker
rapsolja till stekning

Grönsaksbädd

1 knippa dill
500 g potatis
3 morötter
1 purjolök
1/2 dl rapsolja
200 g ärter
salt och peppar

Fyllning

1 burk ansjovisfiléer, 80 g
1/2 dl finhackad rödlök
1/2 dl fint skuren dill

Tillbehör

crème fraiche

1. Sätt ugnen på 175°. Hacka dillen. Skär potatisen och grönsakerna i tunna strimlor och stek mjuka i en stekpanna i oljan. Krydda med salt och peppar och blanda ner dill och ärter. Lägg över i en eldfast form och ställ in i ugnen medan laxen tillreds.

2. Fyllning: Hacka ansjovisfiléerna och blanda med hackad lök och dill.

3. Krydda laxen med salt, peppar och socker. Skär ett snitt snett ner genom filén så att en ficka bildas och lägg i fyllningen. Spara fyllningen om det blir något över. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek först köttsidan på hög värme tills den får en fin färg, det går snabbt för sockret karamelliseras fort. Vänd och stek laxen någon minut på skinnsidan.

4. Fördela eventuell överbliven fyllning ovanpå laxen och lägg sedan laxen på grönsakerna i formen. In med formen i ugnen igen i ca 15–20 minuter. Innertempen på laxen bör vara 60° när den är klar. Servera med en klick crème fraiche.

Av: Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…