Annons

Annons

SOAS-metoden hjälper dig hantera stressiga situationer

Med SOAS-metoden kan du lära dig att hantera stress på ett snabbt och enkelt sätt – innan det går för långt...


Alla råkar vi ut för händelser och situationer som vi på något sätt reagerar negativt på. En vän sårar dig, du får kritik av chefen, du har glömt en viktig sak hemma, plötsligt påminns du om ännu en arbetsuppgift… För att bemöta situationen på bästa sätt kräver det att du är närvarande och det är SOAS-metoden ett bra verktyg för.

hantera stressiga situationer

Ge inte upp! Lär dig ett smart sätt att hantera stressiga situationer istället! Bild: IBL

SOAS-metoden härstammar från Buddhismen och kan enkelt förklaras som medveten närvaro. Medveten närvaro innebär att du övar på att vara medveten om det som händer just nu. Men lägg ingen värdering i det och döm inte det du upplever här och nu. Istället observerar du vad som sker och beskriver upplevelsen.

Så här använder du SOAS-metoden för att hantera stressiga situationer

S: Stanna upp! Sitt eller stå still. Ta några djupa andetag och fokusera på att andas in och ut. Ofta börjar vi spinna igång direkt, försök istället att stanna upp och iaktta vad som händer omkring dig och inom dig.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till någon som är stressad

O: Observera. Vad händer? Ökar pulsen, spänns musklerna, gör det ont i magen? Vilka känslor kommer upp? Ilska, stress, besvikelse, irritation? Hur går dina tankar? Eftersom våra tankar är det som driver vår stress är det viktigt att du observerar dessa.

A: Acceptera. Ok, så här är det. Acceptera att situationen är som den är. Du gillar det kanske inte, men det har hänt.

S: Svara. Kan du påverka situationen? Gör det i så fall. Nu har du stannat upp, observerat hur du känner och hur du tänker samt accepterat att det har hänt. Du kan ta ett beslut utifrån detta och svara på situationen.

Läs också: 8 tecken på att din hälsa tagit skada av all stress

S: Släppa taget. Kan du inte påverka situationen? Släpp det, åtminstone för ett tag. Stress suger energi och det är ingen idé att stressa upp sig över något du inte kan påverka.

Text: Thowe Wagner Larsson, mabra.com


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…