Annons

Annons

Hälsosam äppelkaka

En lite nyttigare variant av äppelkaka med nötter, mandel, pumpakärnor och torkad frukt. Och så friska, söta äpplen förstås!


halsosam-appelkaka

● 1 tårta, ca 10 bitar

1 ½ dl sötmandel
1 ½ dl hasselnötskärnor
1 dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
1 dl havregryn
1 dl ljusa russin
100 g torkade aprikoser
100 g torkade äppelringar
½ dl konc äppeljuice

Fyllning
5 dl grovrivet äpple, ca 3 st
2 msk socker

Garnering
1 dl vispgrädde
200 g smetana
1 tsk vaniljpulver
malen kanel

1. Hacka sötmandel och hasselnötter grovt och lägg det i en stekpanna. Tillsätt solros- och pumpakärnor och havregryn.
2. Rosta blandningen i den torra pannan på medelvärme under omrörning tills den fått svagt gyllenbrun färg. Ta pannan från värmen.
3. Häll den rostade blandningen i en matberedare och tillsätt den torkade frukten. Kör en kort stund och tillsätt därefter äppeljuicen. Kör ytterligare en stund tills allt finhackats och håller samman som en massa.
4. Klä en rund bakform, ca 24 cm i diameter, med plastfilm. Tryck ut massan jämnt och ställ kylskåpskallt i minst 1 timme.
5. Gör fyllningen under tiden bottnen stelnar: Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Lägg äppelrivet i en kastrull och tillsätt socker. Värm upp och låt därefter småkoka utan lock i ca 5 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Dra kastrullen från värmen och låt moset kallna.
6. Lossa den kalla bottnen och lägg upp på fat. Bre över det kalla äppelmoset.
7. Vispa grädden, vänd ner smetanan och smaksätt med vaniljpulver. Bre blandningen ovanpå moset och strö över kanel.

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson

Fler goda äppelkakor!

tosca-äpplepajÄppelkaka med tosca

Knäckig äpplekakaKnäckig äppelkaka

appelkaka-med-kokosÄppelkaka med kokostopping


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…