Annons

Annons

Hallonmoussetårta

Recept på hallontårta med hallonmousse på en botten av choklad och kokos.


Hallonmoussetårta.

Hallonmoussetårta – recept

Använder du frysta
 hallon så tina dem före passering.

• ca 10–12 bitar
 • 1 tim + 4 tim i kyl

Chokladbotten
75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
100 g kokos, riven
4 msk kakao
½ msk majsstärkelse
knappt 1 tsk bakpulver
Hallonmousse
ca 500 g hallon
5 gelatinblad
1 äggvita
2 dl strösocker
finrivet skal och saft av 1 lime
2 dl vispgrädde
Garnering
färska hallon
chokladmynta

Annons

1. Sätt ugnen på 175°. Täck botten på en form, ca 22 cm, med löstagbar kant med bakplåtspapper och spänn åt. Smörj kanterna.
2. Chokladbotten: Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, rör sedan ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver i en skål och rör ner i äggsmeten.
3. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan är fast. Låt svalna.
4. Hallonmousse: Passera hallonen genom en finmaskig sil så att så mycket vätska som möjligt rinner igenom. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
5. Vispa äggvitan med 1 dl socker som tillsätts allt eftersom. Blanda ner limeskal och -saft och 1 dl socker i hallonpurén och blanda försiktigt med äggvitan.
6. Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Rör ut dem med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle tillbaka i resten. Rör hela tiden. Vispa grädden hårt och vänd ner i hallonblandningen med luftiga tag.
7. Ta bort kanten från den löstagbara formen och diska den ren. Sätt tillbaka kanten och häll i hallonmoussen. Låt stå svalt, gärna över natten.
8. Vid servering, ta bort den löstagbara kanten och garnera tårtan med färska hallon och chokladmyntablad.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...