Annons

Annons

Därför är grönkål nyttigast på julbordet

Vässa intellekt och motverka åldrande samtidigt som du njuter av julmaten. Satsa på några extra blad av grönkål!


Grönkål är så mycket mer än dekoration på julbordet. I USA har man sedan länge hyllat grönsaken för sina fantastiska egenskaper, där är den bland annat vanlig i smoothies avsedda för att boosta immunförsvar och vitamindepåer.

Annons

Och grönkålen förtjänar uppmärksamheten.

Grönkål är både nyttigt, dekorativt och gott. Bild: IBL

Grönkål är både nyttigt, dekorativt och gott. Bild: IBL

Förutom rikligt med C-vitamin innehåller grönkålen även folat, det B-vitamin som sedan omvandlas till folsyra i kroppen. Folsyra är särskilt viktigt för kvinnor som planerar att bli, eller är, gravida. Folat minskar nämligen risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. Samma vitamin  kan också ge ett visst skydd mot demenssjukdom och har en positiv inverkan på den kognitiva förmågan, visar svenska studier.

Grönkål nyttigt på flera sätt

Enligt en svensk undersökning, där forskare studerat sambandet mellan folatintag och slutbetyg bland elever i årskurs 9, noterade man en positiv relation mellan folatrika grönsaker och prestationen i skolbänken. De elever som fick i sig mycket folat hade också bättre betyg enligt forskarna.

Grönkål innehåller också betakaroten, som stärker immunförsvaret och förbättrar ögonhälsan.

Källa: Modern Psykologi
Text: Jennie Sandberg, mabra.com

Läs också

Gör egna grönkålschips

gronkalschips

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/