Annons

Annons

Krämig gratäng med brysselkål

Små pärllökar och brysselkål i en krämig gratäng toppad med västerbottensost. Trevlig inslag på julbordet!


Gratäng med brysselkål och västerbottenost recept

Recept på en krämig gratäng med brysselkål och västerbottensost.

TESTA OCKSÅ: Små grönkålspajer till julbordet

Gratäng med brysselkål och västerbottenost – recept

Recept på en krämig gratäng med brysselkål och västerbottensost till julbordet. Vegetarisk brysselkålsgratäng med pärlök eller steklök samt riven ost. Perfekt som vegetariskt inslag på julbordet eller att servera till julskinkan.

Annons

TESTA OCKSÅ: Löksill med rödlök och purjolök

• ca 10 bufféportioner • ca 50 min

750 g brysselkål
ca 300 g pärllök eller steklök
125 g grovriven västerbottensost

RECEPT: Smakrika vegetariska köttbullar

Sås
3 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl vatten
4 dl vispgrädde
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Garnering
färsk timjan

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär bort ändarna på brysselkålen och skala löken. Förväll det tillsammans i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.
3. Sås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Vispa runt så att det inte bränner vid. Häll i vattnet och sedan grädde under ständig omrörning. Smula ner buljongtärningarna. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Lägg löken och brysselkålen i en ugnsfast form, ca 20×30 cm. Häll över såsen och den grovrivna osten.
5. Gratinera i mitten av ugnen tills den fått fin färg, 30–35 minuter. Garnera med färsk timjan vid servering.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...