Annons

Annons

Filégratäng med vitlöksmos


Annons

Gott gratinerat fläskfilégratäng med vitlöksmos

Fläskfilégratäng med vitlöksmos

● 4 pers ● 45 min

2 röda paprikor
1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smör till stekning
3 dl grädde
75 g ädelost
1 gul lök
2 msk olivolja
100 g färsk spenat
1 dl hackade färska örter, t ex basilika, persilja, oregano
2 msk olivolja till stekning
1 dl riven parmesan

Vitlöksmos

700 g potatis av mjölig sort
2–3 dl gräddmjölk
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost

Servering

sallad

1. Lägg paprikorna på en plåt och sätt in i 225° varm ugn. Låt stå tills skalet blivit lite svart. Ta ut och låt vila ca 15 minuter. Dra av skalet och skär sedan paprikorna i bitar.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten medan paprikan är i ugnen.
3. Putsa filén från hinnor och skär i 1 cm tjocka skivor. Krydda köttet och stek i smör ca 1 minut på var sida. Koka ur pannan med grädden och mosa ner ädelosten. Låt koka i ca 5 minuter.
4. Koka upp gräddmjölken till moset med pressad vitlök och olivolja. Mosa potatisen tillsammans med lite av gräddmjölken. Tillsätt mer mjölk till ett ganska fast mos. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Klicka ner moset i kanten på en gratängform.
5. Skär löken tunt och fräs i lite olivolja med spenat och örter tills spenaten mjuknat. Lägg i botten på formen. Varva filén med paprikorna ovanpå spenaten. Rör ner parmesanosten i såsen och häll över filén.
6. Gratinera i 225° varm ugn tills mos och sås fått lite färg, ca 20 minuter. Servera med en sallad.

Recept: Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…