Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaGör en ätbar häck!

Annons

applehack

Ett fiffigt sätt att få plats med fler äppelträd i en liten trädgård är att göra en äppelhäck. Äppelhäckar tar cirka 3 år på sig att växa ihop och bli fina. Efter 4–5 år kan både du och grannen skörda! Välj sorter efter smak, och efter hur pass snabbväxande de olika sorterna är. En häck kan vara i spaljéform, eller en så kallad lepagehäck, efter franskt manér.

Spaljéhäck

Plantera spaljéträden med minst en meters mellanrum. Led sidogrenar längs kraftiga trådar i stål eller armeringsjärn åt sidorna. Genom beskärning kan du ”tvinga” din spaljé till olika höjder. Den behöver inte bli mer än en halv meter om du vill det.

Lepagehäck

Köp ettåriga äppelplantor, ”spön” som du tvingar i bågar åt ena eller andra hållet. Plantorna sätts lämpligast på våren med en meters mellanrum. Efter ett par månader böjer du ner toppskottet på en planta till nästa plantas bas. Där gör du ett litet snitt i barken och knyter ihop med toppskottet med ett mjukt snöre. När nästa toppskott vuxit till sig binder du ned det mot grannplantan på andra sidan.

Äpplehäck

Bilder: Shutterstock

ATT1611-Nov-980x240Få Allers Trädgårds Nyhetsbrev
Nyhetsbrev Allers Trädgård

 

 

Ute nu!

Allers Tradgard nr 11

 

 

Gilla Allers Trädgård på Facebook

 

 

@allerstradgard på Instagram
Annons


Annons

Senaste från Allers