Annons

Annons

Gör din egen kexchoklad

Gör enkelt hemgjord kexchoklad med en härligt seg kolafyllning. Oemotståndligt gott!


Gor-din-egen-kexchoklad-med-kola

• 10 st

10 Finger Marie-kex (avlånga)
Kolafyllning
2 dl vispgrädde
2 dl socker
¾ dl ljus sirap
2 msk smör
Topping
200 g mörk choklad
Dessutom behövs
smörpapper

1. Forma en låda av smörpapper, ca 18×18 cm.
2. Lägg kexen tätt intill varandra så att de fyller bottnen på den formade lådan.
3. Kolafyllning: Mät upp alla ingredienserna i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt sedan smeten koka tills den håller ca 124°. Har du ingen termometer kan du droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går massan att rulla till en kula är smeten färdigkokt.
4. Häll ut den nykokta kolasmeten jämnt över kexen i formen. Ställ kallt att stelna, ca 1 timme.
5. Hacka den mörka chokladen och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn.
6. Vänd den kalla kolakakan upp och ner och dra bort smörpapperet. Skär upp i åtta jämnstora bitar mellan kexen så att det blir ett helt kex i botten på varje bit.
7. Häll ut den smälta chokladen på till exempel en assiett. Rulla varje kolabit runt om så att de blir täckta med choklad. Lyft upp med en gaffel och lägg på smörpapper att stelna. Ringla till sist eventuell överbliven choklad över bitarna.

Annons

Tips!
Den som inte tål gluten kan använda glutenfria kex till bottnen.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/