Annons

Annons

Kryddiga köttbullar med linssallad och limesås

Köttbullar smaksatta med örter och serverade med en matig linssallad och limesås.


goda köttbullar recept

• 4 pers • ca 30 min

500 g finmalen nötfärs
1 gul lök
10 blad färsk salvia
15 blad färsk basilika
1 ägg
1 ½ dl grädde
salt och peppar
rapsolja till stekning

Linssallad
1 förp förkokta linser, ca 380 g
5 cm purjolök
1 mogen avokado
ca 8 små tomater
60 g färsk bladspenat
100 g fetaost
10 g ärtskott
Saften av ½ lime

Het Limesås
Rör ihop 2 dl matlagningsyoghurt, 1 msk majonnäs, rivet skal av 1 lime och 1 tsk sambal oelek.

Servering
2 dl brödkrutonger

1. Finriv den gula löken. Hacka salvia och basilika mycket fint.

2. Blanda färsen med lök, ägg, grädde och de hackade örterna. Salta och peppra. Forma färsen till små köttbullar och stek dem gyllenbruna i lite rapsolja. Håll bullarna varma.

3. Skölj linserna i kallt vatten och låt rinna av.

4. Skär purjon tunt. Kärna ur avokadon och skär fruktköttet i bitar. Halvera tomaterna.

5. Fräs linserna i lite rapsolja i en stekpanna några minuter. Blanda ner bladspenat och purjo. Salta och peppra. Ta salladen från värmen. Smula ner fetaosten och blanda ner ärtskott, avokadokött, tomathalvor och limesaft. Servera med het limesås och brödkrutonger.

Av Jan-ErikHagbohm
Bild: Ralph Månsson

Annons


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...