Annons

Annons

Glutenfri smörgåslängd


Glutenfri-smorgaslangd

Smörgåslängd med hembakt bröd

ca 4–6 personer
Baka brödet dagen innan du monterar smörgåstårtan. Fyll sedan med läckra röror från skog och hav och låt stå kallt över natten. Garnera tårtan samma dag som den ska ätas.

Bröd

2 msk fiberhusk
1 liter soja eller havreyoghurt
1 liten morot, ca 50 g
1 dl ren havre, Semper
5 dl glutenfritt fint mjöl
2 tsk brödkryddor
1–2 tsk salt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
mjölkfritt margarin

Makrill- och tomatröra

1 dl finhackad purjolök, ca 40 g
1–2 vitlöksklyftor
2 burkar makrill i tomatsås
1/2 dl majonnäs
salt och peppar

Renköttsfyllning

100 g rökt renkött eller annat rökt vilt
1/2 burk kronärtskockshjärtan
1 mogen avokado
saft av 1/2 citron
2 msk sour supreme, havre fraiche

Garnering

1  1/2 burk sour supreme (1 burk är 225 g)
rostade vita sesamfrön
8–10 skivor rökt renkött, ca 100 g
paprikastrimlor
gräslök
1/2 burk kronärtskockshjärtan

Annons

1. Bröd: Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ut fiberhusken väl i yoghurten med en ballongvisp. Låt svälla ca 10 minuter. Skala moroten och finriv ner den. Rör ner havre- gryn, mjöl, kryddor, bakpulver och bikarbonat och blanda väl.
2. Smörj en avlång brödform med mjölkfritt margarin. Häll i smeten. Ställ in i nedre delen av ugnen i två timmar. Öppna inte ugnen under tillagningstiden. Testa brödets konsistens med en sticka så det inte är kletigt.
3. Makrill- och tomatröra: Skölj och finhacka purjolöken, riv vitlöken fint eller använd vitlökspress. Rör ihop med makrill­en och majonnäsen. Använd bara lite av tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
4. Renköttsfyllning: Tärna renkött och avrunna kronärtskockshjärtan i små bitar. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mosa ihop avokadon med citronsaften. Rör ner renkött och kronärtskocka. Smaka av med salt och peppar.
5. Smaka av sour supreme med salt och peppar.
6. Kantskär inte brödet. Dela brödet på längden så du får tre avlånga skivor, utan brödskorpa på toppen och i botten. Varva de olika fyllningarna och bröd. Avsluta med bröd. Bred på garnering på topp och kant­er. Täck väl och förvara i kyl över natten.
7. Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr, het panna. Klappa sedan på dem på kant­erna. Garnera med rökt renkött, paprikastrimlor, gräslök och kronärtskockshjärtan.

Tips!
Brödet är även gott som frukostmacka!
Spara toppen och botten på brödet och gör skorpmjöl.
Sour supreme är ett mjölk-  och laktosfritt alternativ till crème fraiche.

 

Här hittar du fler glutenfria recept!

Krispigt glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt morotsbröd

Baka glutenfritt hasselnötsbröd

 

Av Sandra Palmqvist   Foto: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/