Annons

Annons

Getostfylld laxfilé med nöttopping på potatisbädd

Jättegott! Under honungs- och timjanskryddade nötter gömmer sig getostfylld lax på läcker potatisbädd.


Fint fylld laxfilé med lyxig potatisblandning

Fint fylld laxfilé med lyxig potatisblandning

• 4 pers • 40 min + 30 min i ugn

4 bitar laxfilé à ca 150 g
75 g getost
1 dl naturella cashewnötter
2 msk grovhackad färsk timjan
2 msk flytande honung
salt och peppar
ca ½ tsk chiliflakes

Örtig potatisbädd

ca 600 g fast potatis
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
2–3 plommontomater
olivolja till stekning
ca 15 oliver
1 tsk rivet citronskal
1 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
1 dl färska hackade örter, t ex timjan och persilja

1. Skär ett snitt i varje laxbit men inte helt igenom. Dela getosten i 4 bitar och fördela i snitten.
2. Hacka nötterna grovt och rosta i torr stekpanna tills de får lite färg. Blanda ner timjan och honung. Fördela över laxen. Krydda med salt, peppar och lite chiliflakes.
3. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen och skiva tunt. Hacka lök och vitlök. Finstrimla paprikan. Klyfta tomaterna.
4. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och stek potatisskivorna till fin färg. Salta och peppra. Blanda varsamt ner lök, vitlök, paprika, tomat, oliver och rivet citronskal. Låt fräsa med i ca 5 minuter under omrörning.
5. Häll på vinet och buljongen, låt koka i 5–8 minuter. Salta och peppra. Blanda ner örterna. Låt svalna.
6. Lägg potatisblandningen i en lättsmord eldfast form och placera laxen ovanpå. Hit kan förberedas dagen innan.
7. När gästerna kommer: Ställ in formen i ugnen. Ugnsbaka i 25–30 minuter. Servera rätten rykande varm, gärna med en sallad och en bit gott bröd.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…