Annons

Annons

Saftig fruktkaka med saffransgrädde

Prova vårt recept på årets godaste julkaka – en saftig fruktkaka med mandel som serveras med en klick saffransgrädde!


fruktkaka-med-mandel-recept

Inget slår julens klassiska fruktkaka! I det här receptet lite extra lyxig med en klick saffransgrädde.

Fruktkaka med mandel – recept

Ett recept att spara – saftig fruktkaka med russin, cocktailbär och mandel.

• 1 kaka, ca 10 bitar

200 g smör
2 ½ dl brun farin
3 ägg
100 g mandel
75 g korinter eller russin
100 g suckat
100 g syltade apelsinskal
100 g röda cocktailbär
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mörk rom
½ dl flagad mandel

Saffransgrädde
4 dl grädde
2 kuvert saffran à 0,5 g
1 msk florsocker

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Vispa smör och brun farin med elvisp i en bunke till en luftig och pösig smet. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
3. Skålla och hacka mandeln. Blanda med korinter, suckat, syltade apelsinskal, cocktailbär och 2 msk av vetemjölet i en bunke.
4. Blanda resten av mjölet med bakpulvret i en annan bunke. Vänd försiktigt ner de båda blandningarna i äggsmeten.
5. Tillsätt rom under omrörning. Häll kaksmeten i en smord och bröad avlång bakform, ca 25x11x7 cm. Toppa med flagad mandel.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Höj värmen mot slutet till 200°, så att den får fin färg. Känn med provnål att kakan är färdiggräddad. Låt svalna i formen. Låt gärna kakan stå några dagar innan den ska ätas, så blir den saftigare.
7. Vid servering: Vispa grädden relativt hårt tillsammans med saffran och florsocker. Servera en klick saffransgrädde till kakan.

Tips!
Rommen ger en härlig smak, men kan absolut uteslutas eller ersättas med samma mängd apelsinjuice.

Tips!
Gör gärna kakan några dagar i förväg, då blir den extra saftig och god.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…