Annons

Annons

Friterad brysselkål med saffransaioli

Visst kan man fritera brysselkål! Följ det här enkla receptet och servera de krispiga bollarna med krämig saffransaioli.


friterad-brysselkal-med-saffransaioli-recept

Brysselkål som friteras blir härligt krispiga små bollar – servera med krämig saffransaioli. Bild: Sophie Håkansson

Friterad brysselkål med saffransaioli – recept

RECEPT: Prova också ostgratinerad brysselkål

Lättlagat recept på julens bästa småplock – friterad brysselkål med krämig saffransaioli.

• 6–8 pers • 45 min

Annons

ca 20 brysselkål
rapsolja
salt och peppar
1 dl mjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
ca 5 dl frityrolja

Saffransaioli
3 äggulor
1 kuvert saffran, 0,5 g
1–2 finrivna vitlöksklyftor
ca 1 msk saft av citron
salt och peppar (ca 1 krm av varje)
ca 2–3 dl rapsolja

1. Saffransaioli: Lägg alla ingredienser, förutom oljan, i en ren skål. Tillsätt oljan i en fin stråle och börja vispa. Fortsätt vispa tills det tjocknar. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.
2. Ansa brysselkålen och dela dem på hälften om de är ovanligt stora. Rulla brysselkålen i lite rapsolja (för att mjölet ska fästa) samt salt och peppar. Panera dem sedan, först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.
3. Börja fritera brysselkålen strax före servering. Hetta upp frityrolja i en kastrull och när oljan har temperaturen 175° är det dags att fritera. Kontrollera temperaturen med en termometer. Eller lägg ner en bit bröd, och då oljan är tillräckligt varm ska brödet bli gyllenbrunt. Ha ett lock till hands om oljan skulle fatta eld.
4. Lägg ner brysselkålen, i tre omgångar, i frityroljan. Ta upp dem när de är fint gyllenbruna och lägg dem på hushållspapper. Salta och servera dem direkt ihop med aiolin.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/