Annons

Annons

Fresta med filé!

Fläskfilé i sällskap med säsongens härliga grönsaker och så ett härligt aromsmör på toppen. 


Fin fläskfilé på grönsaksbädd med aromsmör

Fin fläskfilé på grönsaksbädd

● 4 pers ● 45 min

1 fläskfilé, ca 800 g
salt och peppar
smör till stekning
4–7 rödbetor
1 blomkålshuvud
1 knippa grön sparris
6 salladslökar
1 dl rostade valnötter
1 dl grovt skuren bladpersilja
ca 1/2 dl olivolja

Aromsmör

75 g rumsvarmt smör
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk chiliflakes
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Garnering

stekta citronhalvor

1. Sätt ugnen på 150°. Putsa filén ren från hinnor och krydda den runtom med salt och peppar. Stek sedan köttet gyllenbrunt i matfettet. Efterstek i ugnen i ca 30 minuter.
2. Skär av det mesta av rödbetsblasten och koka rödbetorna med skalet på i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. Kontrollera med sticka att de är klara.
3. Dela blomkålen i mindre buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter.
4. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten, 2–4 minuter. Skär salladslöken tunt.
5. Aromsmör: Rör ihop alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
6. Skala rödbetorna och dela i bitar. Blanda dem med blomkål, salladslök, valnötter, persilja och olivolja i en bunke. Salta och peppra. Lägg över i en lättsmord eldfast form.
7. Ta köttet ur ugnen. Öka ugnsvärmen till 200°. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem ovanpå grönsakerna i formen. Fördela sparrisen ovanpå och klicka ut aromsmöret. Värm det i ugnen i ca 5 minuter.
8. Garnera med stekta citronhalvor, så kan den som vill pressa lite citronsaft över – friskt och gott.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…