Annons

Annons

Frasiga smördegspajer med plommon

Recept på frasiga minipajer med plommon, mandelmassa och smördeg.


Frasiga plommonpajer.

Frasiga 
plommonpajer – recept

• 6 minipajer

1 avlång smördeg

Fyllning

50 g mandelmassa
300 g plommon

Garnering

1 ägg
1½ tsk socker

Servering

ev vaniljglass eller 
vispgrädde

1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen och ta ut 6 rundlar som mäter ca 11 cm i diameter. Kavla ut dessa något, till ca 13 cm i diameter. Vik in en kant så att måttet åter bli ca 11 cm. Tryck till ordentligt. Nagga botten innanför kanten och lägg pajbottnarna på en bakplåtspappersklädd plåt.
2. Samla ihop degresterna och kavla ut tunt. Ta ut 6 rundlar som mäter 11 cm i diameter. Låt dem vila en stund.
3. Finriv mandelmassan och strö den jämnt över bottnarna innanför kanterna.
4. Dela och kärna ur plommonen. Skär dem i tunna klyftor och fördela dem över mandelmassan.
5. Skär smala snitt i de sist utkavlade rundlarna. Börja ca ½ cm innanför kanten och stoppa ½ cm före mitten. Lyft över dem så att de ligger som lock, kant i kant med pajbottnarna.
6. Pensla pajerna med lätt uppvispat ägg och strö över sockret.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
8. Servera pajerna nygräddade, gärna med lite vaniljglass eller lättvispad grädde.

Annons

 

Tips! Gör pajerna sockerfria genom att byta ut mandelmassan mot lite hackad sötmandel. Hoppa över sockergarneringen.

 

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

 

Missa inte: Somrig paj med vaniljkvarg och färska bär



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...